Kitin er et seigt, semitransparent og nitrogenholdig polysakkarid som forekommer som en vesentlig bestanddel i skjelettet hos insekter, edderkopper og artropoder og i celleveggene hos mange sopparter.

Faktaboks

Uttale
kitˈin
Etymologi
av gresk ‘panserskjorte’

Struktur

Kitin er et lineært, vesentlig uforgrenet polysakkarid beslektet med cellulose. Det er bygd opp av N-acetyl-glukosamin-enheter, som er bundet til hverandre med beta-1,4-glykosidbindinger. Molekylmassen er ikke sikkert kjent, men den antas å være høy.

Forekomst i naturen

Kitin inngår i hyfeveggen hos de fleste sopper, der det danner mikrofibriller tilsvarende cellulose. Det forekommer i skjellene hos noen encellede alger. Hos krepsdyr og insekter utgjør det hovedbestanddelen i hudskjelettet (kutikula), som utsondres fra overhudens epitel.

Kitinets styrke og motstandsevne gjør det vel egnet som beskyttende panser. Enzymet kitinase, som forekommer blant annet hos bakterier og snegler, katalyserer hydrolysen av kitin til N-acetyl-glukosamin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg