otere

Havoteren ligger på ryggen og sover på åpent hav.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Otere er en underfamilie av rovpattedyr i mårfamilien, med både arter som lever i ferskvann og i saltvann. Oterne danner en av de mest utbredte pattedyrgruppene i verden. De forekommer på alle kontinenter, bortsett fra Australia og Antarktis, og mangler på Madagaskar og i ørkenlignende strøk. De er rovdyr som delvis lever i vann. Europeisk oter er den eneste som finnes i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Lutrinae

Beskrivelse

Alle artene ligner hverandre av utseende, men det er store ulikheter i både atferd og i sosial organisering. De er veldig godt tilpasset et liv i vann, og har en langstrakt, smidig og veldig bevegelig kropp med korte ben. De fleste artene har svømmehud mellom tærne. Halen er lang og kraftig.

Pelsen har vanntett underpels og lange dekkhår. Ørene er små og runde. Både ørene og neseborene kan lukkes under dykking. De har duftkjertler under halefestet, men denne mangler hos havoter.

Systematikk

Underfamilien omfatter fire slekter med til sammen 13 arter. Av arter kan nevnes oter (europeisk oter), amerikansk oter, flekkoter, havoter, kjempeoter og gråoter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg