Guano er ekskrementer, særlig av kolonihekkende sjøfugl og grottelevende flaggermus. Ekskrementene kan avleires i mektige lag, ofte på mange meters tykkelse. I guanoleiene kan man finne store mengder beinrester av dyr.

Faktaboks

Uttale
guˈano
Etymologi
av spansk ‘dyreekskrementer, gjødsel’

Guano inneholder fosfat og nitrogen og er et verdifullt gjødsel som tidligere ble brutt i store mengder og eksportert blant annet til Europa. Fugleguano finnes i regnfattige strøk, særlig på øyer langs vestkysten av Sør-Amerika og Sør-Afrika, hvor det i lang tid har hekket store mengder sjøfugl som har levd på de rike fiskeforekomstene i farvannene utenfor. Flaggermusguano finnes særlig i grotter i det sørøstlige Asia, hvor det stadig brytes som gjødselråstoff.

Guanofosfat

Guanofosfat har samme opprinnelse som guano, inneholder kalsiumfosfat og ble brukt som gjødsel og til fremstilling av superfosfat.

Bruken av guano som gjødsel lav, globalt sett. I landbruket tilføres nødvendige næringsstoffer til jord som kalium, nitrogen og fosfor i riktige mengder ved blanding av kunstgjødselstoffer som kaliumsalter, ammoniumsalter, superfosfat og annet.

I Norge brukes betegnelsen guano (fiskeguano) på tørket fiskeavfall til gjødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg