guano

Guano er ekskrementer, særlig av kolonihekkende sjøfugl og grottelevende flaggermus. Ekskrementene kan avleires i mektige lag, ofte på mange meters tykkelse. I guanoleiene kan man finne store mengder beinrester av dyr.

Faktaboks

Uttale
guˈano
Etymologi
av spansk ‘dyreekskrementer, gjødsel’

Guano inneholder fosfat og nitrogen og er et verdifullt gjødningsstoff som tidligere ble brutt i store mengder og eksportert blant annet til Europa. Fugleguano finnes i regnfattige strøk, særlig på øyer langs vestkysten av Sør-Amerika og Sør-Afrika, hvor det i lang tid har hekket store mengder sjøfugl som har levd på de rike fiskeforekomstene i farvannene utenfor. Flaggermusguano finnes særlig i grotter i det sørøstlige Asia, hvor det stadig brytes som gjødselråstoff.

Guanofosfat

Guanofosfat har samme opprinnelse som guano, inneholder kalsiumfosfat og ble brukt som gjødningsstoff og til fremstilling av superfosfat.

Etter at systematiske analyser av jordsmonnet ble innført i en rekke land, har man funnet det lettere å tilføre jorden kalium, nitrogen og fosfor i riktige mengder ved blanding av kunstgjødningsstoffer som kaliumsalter, ammoniumsalter, superfosfat og aannet. Prisene på slike stoffer er også mer fordelaktige enn på guano

I Norge brukes betegnelsen guano (fiskeguano) på tørket fiskeavfall til gjødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg