Vanlig grønndusk - Cladophora rupestris
Vanlig grønndusk (Cladophora rupestris) kan raskt skilles fra mange andre grønnalger på grunn av sin typiske mørkegrønne farge. Makroalgen har en meget vid utbredelse langs kysten av verdenshavene. I Norge forkommer vanlig grønndusk langs hele norskekysten fra Oslofjorden til Finnmark. Den vokser i tette bestander på fjell, gjerne på skyggefulle steder i den nedre delen av tidevannssonen.

Vanlig grønndusk er en grønnalge i slekten grønndusk.

Faktaboks

Etymologi

Cladophora, fra latin "bærer greiner"

Vitenskapelig navn
Cladophora rupestris
Uttale vitenskapelig navn

klad'åfora rop'estris

Arten kan raskt skilles fra mange andre grønnalger på grunn av sin typiske mørkegrønne farge.

Vanlig grønndusk vokser ofte på fjell nederst i fjæra under sagtang (Fucus serratus), der den danner 5 til 20 centimeter høye busker. Buskene føles grove og stive, noe som skyldes de relativt tykke celleveggene. Under mikroskopet kan man se at de tette buskene består av tallrike celletråder. Hver celletråd består imidlertid av kun ett enkelt cellelag. Cellene er forbundet med hverandre via celletuppene. Fra celletuppene vokser det ut tallrike sidegrener i en spiss vinkel. Dette skiller vanlig grønndusk, og andre Cladophora-arter, fra lignende grønnalger.

Utbredelse og voksested

Vanlig grønndusk har en meget vid utbredelse langs kysten av verdenshavene. På vestkysten av Atlanterhavet forekommer arten fra Newfoundland i Canada til Brasil. På østsiden av Atlanterhavet er makroalgen utbredt fra Kvitsjøen i Russland, og helt nord i Europa, til de varme områdene i Nord-Afrika. Vanlig grønndusk finnes også i Østersjøen og Middelhavet. I Stillehavet finnes arten hovedsakelig langs vestkysten, fra Japan til Australia og New Zealand. Men arten forekommer også i Chile. Nyere rapporter viser at vanlig grønndusk har spredt seg enda lenger sør, til de sub-antarktiske Kerguelen-øyene lengst sør i Det indiske hav.

I Norge forkommer vanlig grønndusk langs hele norskekysten fra Oslofjorden til Finnmark, der den vokser i tette bestander på fjell, gjerne på skyggefulle steder i den nedre delen av tidevannssonen. Arten finnes både på utsatte og beskyttede steder. Hvis du ved lavvann løfter litt på en tett bestand av sagtang (Fucus serratus), kan du finne vanlig grønndusk som undervekst. Forekomsten av vanlig grønndusk er imidlertid ikke begrenset til tidevannssonen. Arten forekommer ned til 20 meters dyp, noe som betyr at vanlig grønndusk må være svært fleksibel for å kunne tåle miljøforholdene på ulike steder.

Ved lavvann om sommeren synker saltholdigheten i tidevannsbassengene på grunn av fordampning. Samtidig varmes vannet betraktelig opp. Vanlig grønndusk som finnes i slike basseng, må tåle svært lav saltholdighet og høye temperaturer. Fordi algen tåler lav saltholdighet kan den spre seg langt inn i fjordene. Der er saltholdigheten permanent lav på grunn av tilsig av ferskvann og lav vannutveksling med havet.

Anvendelse

Vitenskapelige studier har vist at grønne makroalger har høy næringsverdi. Vanlig grønndusk er rik på grunnstoffer som kalsium, magnesium, jern og mangan. Makroalgen er relativt lett å fordøye og det høye innholdet av aminosyrer gjør den til en interessant proteinkilde, for eksempel for drøvtyggere.

Vanlig grønndusk har også et bioteknologisk potensial. Den kan ta opp tungmetaller fra sjøvannet og lagre dem i cellene. Det betyr at makroalger som vanlig grønndusk, kan brukes til å sanere forurenset vann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

vanlig grønndusk
Cladophora rupestris
Artsdatabanken-ID
106244
GBIF-ID
5272898

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg