Utlendingsloven regulerer utlendingers innreise til Norge og deres opphold. Loven inneholder blant annet regler om visum, asyl, oppholdstillatelse og nektelse eller opphør av adgangen til å oppholde seg i Norge, som bortvisning og utvisning av utlendinger. Det er også regler om organisering av utlendingsmyndighetene – Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda – i loven, samt særskilte saksbehandlingsregler for fremsettelse av søknader og klageadgang som utfyller de alminnelige forvaltningsrettslige reglene som følger av blant annet forvaltningsloven og ulovfestede forvaltningsrettslige grunnprinsipper.
Faktaboks
- også kjent som:
-
lov om utlendingers adgang til riket og deres opphold her
Utlendingsloven av 15. mai 2008 nr. 35 trådte i kraft 1. januar 2010 og erstattet da utlendingsloven av 1988.
Det er vedtatt en forskrift (utlendingsforskriften) med hjemmel i lovens § 126 som utfyller lovens materielle og prosessuelle regler.
Gjennom de senere årene er det vedtatt en rekke lovendringer med det formål å stramme inn på mulighetene for å få opphold i Norge. Disse endringene har blitt vedtatt som følge av at det politiske flertallet har vært av den oppfatning at for mange har kommet til Norge tidligere. I 2016 ble det eksempelvis vedtatt en ny lovbestemmelse som § 41 a med et krav om at man som hovedregel måtte være over 24 år for å søke familieetablering.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.