Non refoulement-prinsippet innebærer at ingen kan sende en person tilbake til sitt hjemland om han risikerer å bli forfulgt der. Prinsippet står i flyktningekonvensjonen og gjelder dermed for de aller fleste land i verden. Non refoulement-prinsippet er lovfestet i norsk rett i utlendingsloven.

Flyktningekonvensjonen gir alle flyktninger rett til å søke beskyttelse mot forfølgelse. Men ingen som blir forfulgt har rett til å få status som flyktning i følge konvensjonen. Det er opp til hver enkelt stat å bestemme hvem som skal innvilges asyl. Selv om de som blir forfulgt ikke har rettskrav på flyktningestatus etter konvensjonen har de imidlertid rett til å bli vernet mot å bli returnert til det landet de blir forfulgt i.

Non refoulement-prinsippet fulgte opprinnelig av internasjonal sedvanerett. Regelen ble senere kodifisert i flyktningkonvensjonen artikkel 33 og også i den norske internrettslige utlendingslovgivningen. I den någjeldende utlendingsloven finner vi regelen i § 73. De som omfattes av regelen og som befinner seg i Norge eller på norsk grense, har rett til oppholdstillatelse i Norge etter utlendingsloven § 74.

De fleste som omfattes av regelen er asylsøkere og oppfyller også vilkårene for beskyttelse etter reglene om asyl i lovens §§ 28-30. De vil da ha rett til oppholdstillatelse etter disse bestemmelsene i tillegg til etter regelen i § 74.

Vernet mot utsendelse etter non refoulement-regelen gjelder ved alle former for vedtak etter loven – også dersom det foreligger utvisningsgrunnlag, unntatt når grunnleggende nasjonale hensyn gjør det nødvendig å utvise vedkommende allikevel.

Vernet mot utsendelse gjelder også ved utsendelse til et område der vedkommende risikerer å bli videresendt til et område der vedkommende risikerer å bli forfulgt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.