familiegjenforening

Artikkelstart

Familiegjenforening innebærer at familiemedlemmer som ufrivillig er atskilt ved at en bor i Norge mens de resterende bor i andre land, kan bosette seg sammen i Norge. Det gis da oppholdstillatelse til de utenlandsboende nære familiemedlemmene av en norsk borger eller utenlandsk statsborger som har lovlig opphold i Norge.

Nære familiemedlemmer betyr stort sett ektefelle eller samboer og barn under 18 år. Mindreårige som bor i Norge kan også ha rett til å gjenforenes med sine foreldre og med søsken under 18 år. Bestemmelsene om familiegjenforening står i utlendingsloven kapittel 6.

EØS-borgere som bor i Norge kan søke om oppholdsrett for familiemedlemmer etter reglene i utlendingsloven kapittel 13.

Krav

Utlendingslovens kapittel om familieinnvandring inneholder mange krav og unntak som skal hindre misbruk av ordningen og redusere risiko for tvangsekteskap.

For flyktninger eller personer med permanent oppholdstillatelse er det en hovedregel at den personen som allerede bor i Norge har arbeidet eller studert her i fire år.Når det søkes om familiegjenforening på bakgrunn av samboerskap eller ekteskap, og ingen av partene er norske statsborgere, er hovedregelen at begge må være fylt 24 år. Dette er for å minske risikoen for at unge personer presses til å gifte seg.

Det er i tillegg vedtatt krav om bolig og inntekt som personen bosatt i Norge som hovedregel må oppfylle for å kunne gjenforenes med familiemedlemmer som ikke er EØS-borgere eller nordiske borgere. Man må oppfylle krav om tidligere inntekt i løpet av siste ligningsår før søknaden fremsettes som må være høyere enn 88 prosent av en årsinntekt tilsvarende lønnstrinn 19 i Statens lønnsregulativ noe som i 2016 tilsvarer kr 253 704,-. Det kreves også som hovedregel at personens fremtidige inntekt er minst like høy. Dette er nærmere regulert i utlendingsforskriften §§ 10-8 og 10-9.

Omfang

I 2016 var det 15 580 personer som ble gjenforent med familiemedlemmer bosatt i Norge. Om lag halvparten kom var voksne. 35 prosent ble gjenforent med norsk eller nordisk statsborger. I 2018 var det 10 940 som fikk innvilget søknad om familiegjenforening hvorav 5 606 var ektefelle eller partner.

De aller fleste som kommer til Norge fra land utenfor EØS-området, og som får opphold, kommer med grunnlag i familiegjenforening. Personer med bakgrunn fra landene Eritrea, Thailand, Filippinene, Somalia og India utgjør omtrent halvparten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg