Familiegjenforening innebærer at en person som bor i Norge - enten som norsk statsborger eller med oppholdstillatelse eller oppholdsrett - kan gjenforenes med familien sin som oppholder seg i et annet land. De som kommer til Norge på et slikt grunnlag kan søke om oppholdstillatelse etter reglene i utlendingsloven kap. 6. Dersom vedkommende som bor i Norge er EØS-borger kan det søkes om oppholdsrett for familiemedlemmet etter reglene i kap. 13. Også personer som er i Norge som flyktninger har rett til å søke gjenforening med familien sin i hjemlandet.

I 2012 var det 12.500 personer som ble gjenforent med familiemedlemmer bosatt i Norge. Om lag halvparten av disse ble gjenforent med norsk eller nordisk statsborger. I all hovedsak gjaldt dette utenlandske ektefeller til nordmenn.

Det er i all hovedsak nære familiemedlemmer (barn under 18 år og ektefeller / samboere) som kan oppnå oppholdstillatelse på dette grunnlaget. De som ikke omfattes av personkretsen som kan søke familiegjenforening kan i noen tilfeller ha et selvstendig grunnlag for å søke oppholdstillatelse i Norge - noen kan søke asyl eller oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

Familigjenforening og familieetablering er to underkategorier av samlebetegnelsen familieinnvandring.  

For videre lesning se familieinnvandring og familieetablering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.