familieetablering

Artikkelstart

Familieetablering, retten til å etablere familieliv, er beskyttet av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon artikkel 8. Utlendingsloven skal anvendes i samsvar med denne menneskerettighet. Norske og nordiske statsborgere og utlendinger som bor i Norge med oppholdstillatelse uten begrensninger, har derfor eksempelvis rett til å etablere familie i Norge med utlendinger forutsatt at de kan forsørge vedkommende.

Det kan også gis kortvarig oppholdstillatelse for å inngå ekteskap i Norge etter reglene i utledningsloven § 48. En slik oppholdstillatelse gis for maksimalt seks måneder. Det er et vilkår at begge parter er over 24 år.

Krav

Det er et vilkår for disse tillatelsene at ekteskapet ikke er inngått med det hovedsakelige formål å etablere et grunnlag for opphold for søkeren (proforma-ekteskap).

Utlendingslovens kapittel om familieinnvandring inneholder mange krav og unntak som skal hindre misbruk av ordningen og redusere risiko for tvangsekteskap. For flyktninger eller personer med permanent oppholdstillatelse er det en hovedregel at den personen som allerede bor i Norge har arbeidet eller studert her i fire år. Når det søkes om familieetablering på bakgrunn av samboerskap eller ekteskap, og ingen av partene er norske statsborgere, er hovedregelen at begge må være fylt 24 år. Dette er for å minske risikoen for at unge personer presses til å gifte seg.

Det er i tillegg vedtatt krav om bolig og inntekt som personen bosatt i Norge som hovedregel må oppfylle for å kunne etablere familie med utlendinger som ikke er EØS-borgere eller nordiske borgere. Man må oppfylle krav om tidligere inntekt i løpet av siste ligningsår før søknaden fremsettes som må være høyere enn 88 prosent av en årsinntekt tilsvarende lønnstrinn 19 i Statens lønnsregulativ noe som i 2016 tilsvarer kr 253 704,-. Det kreves også som hovedregel at personens fremtidige inntekt er minst like høy. Dette er nærmere regulert i utlendingsforskriften §§ 10-8 og 10-9.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg