Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet (JD) har overordnet hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, kriminalitetsbekjempelse og kriminalomsorg, innvandring, domstoler og lovarbeid.

Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet er fra 2018 justis-, beredskaps- og innvandringsminister. 

Justisdepartementet består av ni avdelinger: Plan- og administrasjonsavdelingen, Kriminalomsorgsavdelingen, Lovavdelingen, Polaravdelingen, Politiavdelingen, Rednings- og beredskapsavdelingen, Innvandringsavdelingen, Avdeling for krisehåndtering og sikkerhet, og Sivilavdelingen. I tillegg er det en kommunikasjonsenhet og Internasjonalt sekretariat. 

Under Justis- og beredskapsdepartementet sorterer Direktoratet for nødkommunikasjon, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Konfliktrådene, Kontoret for voldsoffererstatning, Kriminalomsorgens utdanningssenter, Kriminalomsorgsdirektoratet, Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Statens sivilrettsforvaltning, Sysselmannen på Svalbard, Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemda (UNE). 

Justis- og politidepartementet ble opprettet ved kgl. kunngjøring av 17. november 1818 og 1. januar 2012 skiftet det navn til Justis- og beredskapsdepartementet. Under Justisdepartementet ble lagt den vesentligste del av de saker som tidligere hadde hørt under annet og tredje departement. I 1876 ble Fengselsstyret opprettet som egen avdeling. I 1885 ble det opprettet et lovkontor, som 1899 ble utvidet til en lovavdeling, og i 1945 en politiavdeling. I 1996 fikk departementet en domstolsavdeling.

I senere år har flere av departementets oppgaver blitt overlatt andre instanser. Den tidligere Utlendingsavdelingen ble i 2001 omorganisert til en frittstående utlendingsnemnd, og Politiavdelingen er redusert i forbindelse med opprettelse av det nye Politidirektoratet.

I 2010 ble det politiske ansvaret for innvandrings- og asylsaker overført fra det tidligere Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) til Justisdepartementet. 

Oversikt over statsråder i Justis- og beredskapsdepartementet finnes i tabellen Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.