Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet (JD) har overordnet hovedansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, kriminalitetsbekjempelse og kriminalomsorg, innvandring, domstoler og lovarbeid.

Justisdepartementet består av ni avdelinger: Plan- og administrasjonsavdelingen, Kriminalomsorgsavdelingen, Lovavdelingen, Polaravdelingen, Politiavdelingen, Rednings- og beredskapsavdelingen, Innvandringsavdelingen, Avdeling for krisehåndtering og sikkerhet, og Sivilavdelingen. I tillegg er det en kommunikasjonsenhet og Internasjonalt sekretariat.

Under Justis- og beredskapsdepartementet sorterer Direktoratet for nødkommunikasjon, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Konfliktrådene, Kontoret for voldsoffererstatning, Kriminalomsorgens utdanningssenter, Kriminalomsorgsdirektoratet, Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Statens sivilrettsforvaltning, Sysselmannen på Svalbard, Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

Justis- og politidepartementet ble opprettet ved kongelig kunngjøring av 17. november 1818, og erstattet da 2. departement (for justissaker) og 3. departementet (for politisaker). 1. januar 2012 skiftet det navn til Justis- og beredskapsdepartementet. 

Fra 1845 til 1875 hadde departementet tre kontorer: Revisionskontoret, Civilkontoret og Kriminalkontoret. I 1876 ble Fengselsstyret opprettet som egen avdeling. I 1885 ble det opprettet et lovkontor i "Den almindelige Afdeling", som 1899 ble utvidet til en lovavdeling, og i 1945 en politiavdeling. I 1996 fikk departementet en domstolavdeling.

I senere år har flere av departementets oppgaver blitt overlatt andre instanser. Den tidligere Utlendingsavdelingen ble i 2001 omorganisert til en frittstående utlendingsnemnd, og Politiavdelingen er redusert i forbindelse med opprettelse av det nye Politidirektoratet.

I 2010 ble det politiske ansvaret for innvandrings- og asylsaker overført fra det tidligere Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) til Justisdepartementet.

Tor Mikkel Wara tok over som justisminister 4. april 2018. Oversikt over statsråder i Justis- og beredskapsdepartementet finnes i tabellen Statsråder i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.