En oppholdstillatelse er en tillatelse til å oppholde seg og arbeide i riket (landet). Det er krav om oppholdstillatelse for å kunne arbeide i riket – med eller uten vederlag (utlendingsloven § 55). Oppholdstillatelsen må som hovedregel være gitt før innreise til Norge. Oppholdstillatelse er som hovedregel gitt midlertidig for et begrenset tidsrom - gjerne for ett år av gangen - og kan fornyes dersom vilkårene er tilstede på fornyelsestidspunktet.

Etter utlendingsloven § 62 har en utlending som har oppholdt seg i riket de siste tre årene med midlertidige oppholdstillatelser som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, rett til permanent oppholdstillatelse dersom visse vilkår er oppfylt. I 2016 ble det innvilget 16 837 permanente oppholdstillatelser. Omlag 2 800 var fra Eritrea og noe over 1 700 fra Somalia. 

En permanent oppholdstillatelse gir rett til opphold uten tidsbegrensning og er et utvidet vern mot utvisning. Dersom utlendingen oppholder seg utenfor riket i mer enn to år sammenhengende, så kan oppholdstillatelse falle bort etter vedtak fra Utlendingsdirektoratet.

Utlendingen kan ikke ha oppholdt seg utenfor riket i mer enn syv måneder tilsammen, han må fortsatt oppfylle de generelle vilkårene for oppholdstillatelse, det kan ikke foreligge utvisningsgrunn og han må ha fullført norskopplæring i henhold til introduksjonsloven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.