permanent oppholdstillatelse

En oppholdstillatelse er en tillatelse til å oppholde seg og arbeide i riket (landet). Det er krav om oppholdstillatelse for å kunne arbeide i riket – med eller uten vederlag (utlendingsloven § 55). Oppholdstillatelsen må som hovedregel være gitt før innreise til Norge. Oppholdstillatelse er som hovedregel gitt midlertidig for et begrenset tidsrom - gjerne for ett år av gangen - og kan fornyes dersom vilkårene er tilstede på fornyelsestidspunktet.

Etter utlendingsloven § 62 har en utlending som har oppholdt seg i riket de siste tre årene med midlertidige oppholdstillatelser som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, rett til permanent oppholdstillatelse dersom visse vilkår er oppfylt. I 2016 ble det innvilget 16 837 permanente oppholdstillatelser. Omlag 2 800 var fra Eritrea og noe over 1 700 fra Somalia.

En permanent oppholdstillatelse gir rett til opphold uten tidsbegrensning og er et utvidet vern mot utvisning. Dersom utlendingen oppholder seg utenfor riket i mer enn to år sammenhengende, så kan oppholdstillatelse falle bort etter vedtak fra Utlendingsdirektoratet.

Utlendingen kan ikke ha oppholdt seg utenfor riket i mer enn syv måneder tilsammen, han må fortsatt oppfylle de generelle vilkårene for oppholdstillatelse, det kan ikke foreligge utvisningsgrunn og han må ha fullført norskopplæring i henhold til introduksjonsloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg