tz'utujil

Tz'utujil er et mayafolk i det vestlige Guatemala som teller cirka 100 000. Mye tyder på at tz'utijilene dominerte et ganske stort område av høylandet noen hundreår før den spanske erobringen (1524), men at de ble fortrengt av k'iche'ene og senere av kaqchikelene til sitt nåværende kjerneområde sør og vest for Atitlánsjøen. De viktigste byene her er Santiago Atitlán og San Pedro la Laguna. Disse samfunnenes isolerte beliggenhet medvirket til at de beholdt en utstrakt kulturell autonomi under kolonitiden.

Faktaboks

også kjent som:
tzutuhil

Tz'utujilene måtte akseptere kristendommen, men ritualene ble snart fokusert på helgendyrkelse administrert av deres egne religiøse brorskap (cofradias). Mange av helgenene ble oppfattet å representere deres opprinnelige guder. Den mest kjente av disse er Maximón, som fortsatt trekker både pilgrimer og turister til Santiago Atitlán. I senere år har imidlertid mange t'zutujiler forlatt denne religionsformen og blitt katolikker eller protestanter. De religiøse splittelsene har skapt bitre konflikter i mange lokalsamfunn.

Likevel maktet mange av disse å opptre relativt samlet under borgerkrigen som preget Guatemala de siste tiårene av 1900-tallet. Det vakte internasjonal oppsikt da befolkningen i Santiago Atitlán i 1990 maktet å få geriljaen så vel som hæren til å forlate hele kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg