kaqchikel

Artikkelstart

Kaqchikel er et mayafolk i Guatemala, de teller cirka en million. Språket er nært beslektet med k'iche' og er det tredje mest talte urfolksspråket i Guatemala (etter k'iche' og mam).

Faktaboks

Også kjent som

cakchiquel

Ifølge kaqchikelenes tradisjon, slik den ble nedtegnet på 1500-tallet, stammer folket fra den mytiske byen Tulan (eller Tula) og de skal ha migrert fra et område ved golf-kysten av Mexico til høylandet i Guatemala, hvor de siden har hatt hjemstavn i områdene mellom Guatemala by og Atitlánsjøen. De viktigste byene i dette området er Sololá, Chimaltenango og Tecpán Guatemala. Nær sistnevnte by ligger ruinene av Iximche', som var hovedstad i kaqchikelenes rike før den spanske erobringen.

Historie

Kaqchikelene hadde noen år før spaniernes ankomst brutt ut fra k'iche'-kongedømmet (hovedstad i Utatlán) og etablert et selvstendig kongedømme med senter i Iximche'. De lå imidlertid i stadig strid med sine tidligere overherrer, og dette motsetningsforholdet ble utnyttet av den spanske erobreren Pedro de Alvarado, som allierte seg med kaqchikelene mot deres fiender. Med deres hjelp erobret han k'iche'enes og tz'utujilenes kongedømmer i 1524. Iximche' fungerte deretter noen år som hovedsete for spaniernes styre av de sentrale høylandsområdene i det som nå er Guatemala. Da kaqchikelene oppdaget at Alvarado ikke respekterte deres suverenitet, gjorde de opprør mot det spanske styret. Opprøret ble imidlertid slått ned, og kaqchikelene måtte innordne seg spanierne og la seg kristne.

Fordi spanierne reorganiserte den erobrede befolkningen i små halvautonome «kommuner», men uten overordnede politiske organer, sank etter hvert kaqchikelenes bevissthet om å utgjøre et samlet folk. I senere år har imidlertid mange guatemalanske urfolk arbeidet for å fremme en samlende «maya»-identitet. Kaqchikelene har spilt en sentral rolle i denne etnopolitiske bevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg