toltek

Statuer fra toltek-byen Tula (Tollan) i det nåværende Mexico.
Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Toltek er også kjent som tolteka eller tolteka-chichimeka. Toltek var en innflytelserik mesoamerikansk kultur hvis navn ble et begrep for visdom og sivilsasjon i skrifter på nahuatl nedskrevet etter den spanske invasjonen.

Faktaboks

Uttale
toltˈek

Aztekisk tradisjon gav i den grad toltekerne æren for all sivilisasjon at enkelte forskere anså dem som et mytisk folk som aldri hadde eksistert Først gjennom nyere arkeologiske utgravninger er eksistensen av toltekerne som kulturell enhet og deres kulturhero, Topíltzin Quetzalcóatl, blitt godtgjort og tidfestet, skjønt mange usikkerhetsmomenter ennå gjør seg gjeldende.

Byen Tollan, som antagelig refererer til de arkeologiske ruinene til Tula i staten Hidalgo ca. 80 kilometer nord for Mexico City var deres hovedstad ca. 800 e.kr - ca. 1200 e.kr i et omfattende multikulturelt rike. Tollan, "sivets sted", symboliserte mesoamerikansk bysivilisasjon, men var også en betegnelse på den berømte kosmopolitiske byen Teotihuacan i Sentral-Mexico ifølge den klassiske mayakulturens inskripsjoner. Tula tok over hegemoniet til Teotihuacan etter sammenbruddet ca. 600 e.kr. - ca. 700 e.kr.

Lingvister og epigrafikere antar at toltekerne talte nahuatl, men også otomí. Kulturelt og politisk strakte innflytelsen til toltekerne seg fra Bajío, Sentral-Mexico, deler av det vestlige Mexico, gulfkysten, Yucatán, stillehavkysten til staten Chiapas i Mexico og Guatemala ca. 900 e.kr. - ca. 1200 e.kr. I arkitektur, kunst, religion, handel, militær ekspansjon og samfunnsinstitusjoner satte de sitt preg ikke bare på den mesoamerikanske kulturtradisjonen. Det var toltekiske handlesruter fra det sørvestlige USA til Costa Rica.

Toltek-samfunnet, så vel i Tula som i de statene som ble dannet etter Tulas fall, var lagdelt med en overklasse av religiøse spesialister og embetsmenn. I Mexico-dalen og maya-området i både Mexico, f.eks. i byen Chichén Itzá, og høylandet i Guatemala påberopte herskerslekter seg toltek-herkomst selv om det ikke var et slektskap.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg