Guatemala hadde i 2013 en estimert folkemengde på 15 468 000 (Verdensbanken. Fødselsratene var i 2013 31 ‰ og dødsratene 5 ‰. I perioden 1993–98 var befolkningstilveksten 2,7 % årlig, i 2013 var den 3 %. Dette er betraktelig lavere enn i 1960- og 1970-årene. En av årsakene til dette er den store sosiale nøden på landsbygda, og at ca. 100 000 mennesker omkom under borgerkrigen. Terroren på landsbygda under den langvarige og blodige borgerkrigen førte blant annet til at mange søkte tilflukt i byene, hvor de havnet i slummen. Det har også vært en betydelig flyktningstrøm til Mexico. Forventet levealder for menn er 68 år for menn og 75 år for kvinner (mot gjennomsnittlig levealder på 42,5 år i perioden 1950–55), men tallene er betraktelig lavere blant den indianske delen av befolkningen.

Ved siden av Bolivia har Guatemala den høyeste andelen av tradisjonell indianerbefolkning i Latin-Amerika, om lag 65 %. Drøyt 30 % karakteriseres som mestiser (lokalt kjent som ladinos), mens resten er av afrikansk og europeisk opprinnelse. Indianerbefolkningen er stolt av sin maya-opprinnelse og lever hovedsakelig i høyfjellet. De fleste lever som småbønder (campesinos) og som håndverkere.

Deres kunsthåndverk er berømt, særlig de fargerike tekstilene hvis mønster identifiserer hvor de er hjemmehørende, og som benyttes til hverdagsbruk. Det visuelle uttrykket for indiansk identitet i Guatemala er sterkt.

Guatemala er det tettest befolkede av landene i Mellom-Amerika (144 per km2), men fordelingen er svært ujevn. Jungellavlandet i Petén (nordover mot Yucatánhalvøya) er nærmest ubebodd. Omkring 65 % av befolkningen er bosatt over 1000 moh. En økende andel av befolkningen bor i byer og tettsteder. Hovedstaden Ciudad de Guatemala er Mellom-Amerikas største by med 942 300 innbyggere (2002), ca. 2 millioner med omkringliggende områder.

Offisielt språk er spansk. Det finnes 22 anerkjente maya-språk med mer enn 100 forskjellige dialekter. De viktigste språkene er mam, cakchiquel, kekchi, quiché, chuj, ixil og maya-mopan.

Guatemala har full religionsfrihet. 96 % av innbyggerne er kristne (71 % katolske og 24 % protestanter). Antallet protestanter har i senere år økt kraftig, flertallet er pinsevenner. Ca. 25 % av befolkningen praktiserer samtidig tradisjonelle religioner.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.