Stortare i Mulevika, Herøy. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

stortare

Stortare med epibionter (påvekster) på stilken.
stortare
Av /NIVA.
Lisens: CC BY SA 3.0

Tareskogen er livsgrunnlaget for mange marine dyr.

Stortareskog
Av /NIVA.
Lisens: CC BY SA 3.0

De eneste makroalgeartene som utnyttes i industriell skala i Norge i dag er stortare og grisetang, som er råstoff for alginat og tangmel. Det høstes årlig rundt 150 000 tonn stortare, og cirka 20 000 tonn grisetang (2018).

Tarehøsting
Av .

Artikkelstart

Stortare er en brunalge i orden Laminariales. Vår største alge, utgjør i kvantitet mer enn alle andre fastsittende alger til sammen langs kysten av Norge. Den danner de store undersjøiske tareskogene langs det meste av kysten, de største forekomstene er på Mørekysten. Særlig tett er «skogen» på 1–10 meters dyp, men den går helt ned til 30 meter. Best utviklet er den på utsatte steder, bare sjelden går stortare inn i fjordene.

Faktaboks

Også kjent som
Laminarea hyperborea, stokktare, stolpetare, hestetare, palmetare, kurvtare, trolltare
Vitenskapelig navn
Laminaria hyperborea
Beskrevet av
(Gunnerus) Foslie

Stortare har et rotlignende festeorgan (hapterer) og en stiv, inntil tre meter høy, knudret stilk (stipes) som står loddrett i vannet. I toppen av stilken, som kan bli 15–20 år, sitter en inntil én kvadratmeter stor bladlignende del (lamina), som er hjerteformet og splittet opp i brede fliker. Lamina er ettårig og fornyes hver vår.

Stortare har stor økologisk betydning som primærprodusent; tareskogen utgjør et viktig habitat langs kysten med en rik fauna og flora.

I tidligere tider (fra 1700-tallet) ble stortare sanket, tørket og brent sammen med drivtare, og asken gikk til utvinning av soda i glassfabrikasjon. Senere ble det også utvunnet jod av tare. I dag anvendes tare som råstoff for fremstilling av alginater. Spesialbygde taretrålere høster årlig rundt 160 000 tonn.

Stortare kalles også stokktare, stolpetare, hestetare, palmetare, kurvtare, trolltare med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stortare
Laminaria hyperborea
Artsdatabanken-ID
107234
GBIF-ID
5422383

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg