stortare

Stortare med epibionter (påvekster) på stilken.
stortare
Av /NIVA.
Lisens: CC BY SA 3.0

Tareskogen er livsgrunnlaget for mange marine dyr.

Stortareskog
Av /NIVA.
Lisens: CC BY SA 3.0

Stortare, brunalge i orden Laminariales. Vår største alge, utgjør i kvantitet mer enn alle andre fastsittende alger til sammen langs kysten av Norge. Den danner de store undersjøiske tareskogene langs det meste av kysten, de største forekomstene er på Mørekysten. Særlig tett er «skogen» på 1–10 m dyp, men den går ned til 30 m. Best utviklet er den på utsatte steder, bare sjelden går stortare inn i fjordene.

Faktaboks

Også kjent som
Laminarea hyperborea

Stortare har et rotlignende festeorgan (hapterer) og en stiv, inntil 3 m høy, knudret stilk (stipes) som står loddrett i vannet. I toppen av stilken, som kan bli 15–20 år, sitter en inntil 1 m2 stor bladlignende del (lamina), som er hjerteformet og splittet opp i brede fliker. Lamina er ettårig og fornyes hver vår.

Stortare har stor økologisk betydning som primærprodusent; tareskogen utgjør et viktig habitat langs kysten med en rik fauna og flora.

I tidligere tider (fra 1700-tallet) ble stortare sanket, tørket og brent sammen med drivtare, og asken gikk til utvinning av soda i glassfabrikasjon. Senere ble det også utvunnet jod av tare. I dag anvendes tare som råstoff for fremstilling av alginater. Spesialbygde taretrålere høster årlig ca. 160 000 tonn. Stortare kalles også stokktare, stolpetare, hestetare, palmetare, kurvtare, trolltare m.m.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg