Hefteorganer er organer som bidrar til å feste planter (eller dyr) til underlaget eller til hverandre. Enkelte planter, som for eksempel bergflette, utvikler hefterøtter fra stammen, og ved hjelp av disse kan de klatre på murer, berg, vegger og lignende. Andre, som for eksempel noen villvinarter, klatrer på høye hus ved hjelp av ranker, det vil si omdannete grener, som har hefteskiver i spissene.

Hefteorganene er særlig godt utviklet hos de algene som vokser på fjell og stein i tidevannsbeltet. Hos primitive former er bare den nederste cellen omdannet til en hefteskive, men hos høyere utviklede former er hefteorganene mangecellet og forsterket.

Hos våre tarearter er de rikt grenet og kalles hapterer, og hos blæretang, sagtang og andre er de utformet som en stor, kraftig skive. Disse hefteorganene fester algene så fast til underlaget at de lettere slites i stykker enn løsner fra underlaget. De plantene som lever på et løsere underlag, festes til dette ved sine rothår eller (som mosene) ved fine rottråder (rhizoider). Se også hefteorganer – zoologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg