Alginater, salter av alginsyre, f.eks. natriumalginat, kaliumalginat og kalsiumalginat. Alginatene har 50 til 200 000 enheter av sukkermolekylene L-mannuronsyre- (M) og L-guluronsyre- (G), i ulike blokker (M-blokker, G-blokker og vekslende M-G-blokker). I en blanding vil de lange alginatmolekylene kunne knytte seg til sine naboer via G-enheten.

Pga. de ulike egenskapene til M- og G-enhetene, og det store antallet variasjonsmuligheter, brukes alginater i mange sammenhenger, bl.a. til geldanning og innkapsling. Næringsmiddelindustrien bruker alginater som konsistensmidler (fortykningsmiddel og stabilisator) i produkter som ost, spiseis, kjøttfarse, sauser, syltetøy etc. Alginatene har kodenummer fra E 401 til E 405.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.