Alginater er kjemiske forbindelser som er salter av alginsyre. Noen eksempler på alginater er natriumalginat, kaliumalginat og kalsiumalginat.

Alginatene har 50 til 200 000 enheter av sukkermolekylene L-mannuronsyre- (M) og L-guluronsyre- (G), i ulike blokker (M-blokker, G-blokker og vekslende M–G-blokker). I en blanding vil de lange alginatmolekylene kunne knytte seg til sine naboer via G-enheten.

På grunn av de ulike egenskapene til M- og G-enhetene, og det store antallet variasjonsmuligheter, brukes alginater i mange sammenhenger, blant annet til geldanning og innkapsling. Næringsmiddelindustrien bruker alginater som konsistensmidler (fortykningsmiddel og stabilisator) i produkter som ost, spiseis, kjøttfarse, sauser, syltetøy og så videre.

Som tilsetningsstoffer har alginatene E-nummer fra E 401 til E 405.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.