alginater

Alginater er kjemiske forbindelser som er salter av alginsyre. Noen eksempler på alginater er natriumalginat, kaliumalginat og kalsiumalginat.

Faktaboks

uttale:
alginˈater

Alginatene har 50 til 200 000 enheter av sukkermolekylene L-mannuronsyre- (M) og L-guluronsyre- (G), i ulike blokker (M-blokker, G-blokker og vekslende M–G-blokker). I en blanding vil de lange alginatmolekylene kunne knytte seg til sine naboer via G-enheten.

På grunn av de ulike egenskapene til M- og G-enhetene, og det store antallet variasjonsmuligheter, brukes alginater i mange sammenhenger, blant annet til geldanning og innkapsling. Næringsmiddelindustrien bruker alginater som konsistensmidler (fortykningsmiddel og stabilisator) i produkter som ost, spiseis, kjøttfarse, sauser, syltetøy og så videre.

Som tilsetningsstoffer har alginatene E-nummer fra E 401 til E 405.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg