Hul eik ved Tomb landsbruksskole
Hule eiker huser mange sjeldne insekter, og er en særegen biotop, som beskyttes som utvalgt naturtyper.
Hul eik ved Tomb landsbruksskole

Biotop er et sted hvor levende organismer holder til, og betyr egentlig leveområde. Oftest brukes ordet i en snevrere betydning, nemlig om bestemte typer steder (naturtyper) hvor man finner et karakteristisk plante- og dyresamfunn. Som eksempler på ulike biotoper kan nevnes: granskog, gjødselhauger, varme kilder, sandørkener, eller snaufjell.

Faktaboks

Uttale
biotˈop
Etymologi

av gresk ‘liv’ og ‘sted’

Også kjent som

habitat, naturtype, leveområde

Beskrivelse

En biotop er en del av biosfæren hvor en organisme kan leve midlertidig eller permanent. En biotop har fysiske (abiotiske) og biotiske egenskaper. Terrestriske biotoper er ofte karakterisert av den dominerende typen vegetasjon. Gode biotoper gir økt overlevelse, mens marginale leveområder gir færre avkom, eller er leveområder for mindre konkurransedyktige organismer. Naturlig seleksjon påvirker valg av leveområde.

Økologiske funksjonsområder

Ulike biotoper kan ha ulike økologiske funksjoner, slik at vandrende arter er avhengig av biotoper med ulike trekk for å fullføre sin livssyklus. Eksempler på dette er yngling, oppvekst, og raste- eller overvintringsområder for flere fiskearter og trekkfugler. Mange arter trenger dermed tilgang på varierte i biotoper avhengig av sesong, og de trenger ofte at disse henger sammen, altså ikke er utsatt for habitatfragmentering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg