Grisetang. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

grisetang

Grisetang (Ascophyllum nodosum)
.
Lisens: CC BY SA 3.0

De eneste makroalgeartene som utnyttes i industriell skala i Norge i dag er stortare og grisetang, som er råstoff for alginat og tangmel. Det høstes årlig rundt 150 000 tonn stortare, og cirka 20 000 tonn grisetang (2018).

Tarehøsting
Av .

Artikkelstart

Grisetang er den mest fremtredende tangarten langs hele Norges kyst. Det er en brunalge som vokser i fjæresonen på beskyttede steder i et område mellom blæretang og sagtang. Den forekommer langt innover i fjordene, men mangler på utsatte steder.

Faktaboks

Også kjent som

Ascophyllum nodosum, hesttang, knopptang, boletang, blæretang

Algen har en læraktig konsistens og består av inntil to meter lange gulbrune skudd som går ut fra en flat hefteskive. Den har ovale flyteblærer med 5–10 centimeter avstand. Det dannes en ny blære i skuddspissen hver vår. Alderen kan derfor bestemmes ved å telle antall blærer oppover skuddet (nederste, det vil si første blære blir dannet i tredje år). Langs randen av de flattrykte skuddene vokser det om høsten ut mange kølleformede smågrener (reseptakler). I spissen av disse utvikles kjønnsceller som er modne i april–juni året etter.

Navnet grisetang sikter til bruken av tangen som grisefôr. Fra gammelt av har grisetangen vært innsamlet og brukt som dyrefôr og som gjødsel i hagebruk og økologisk landbruk.

Grisetang danner grunnlaget for den norske produksjonen av tangmel og tangekstrakter. Til disse formålene høstes det årlig (2018) rundt 20 000 tonn frisk tang, dels ved maskinell høsting, dels for hånd. Tangmelet tilsettes fôrblandinger (1–2 prosent til husdyrfôr), og er særlig verdifullt på grunn av innholdet av mange sporstoffer. Noe grisetang brukes også til produksjon av alginat sammen med stortare.

Andre dialektnavn på grisetang er blant annet hesttang, knopptang, boletang, blæretang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg