Safrankrokusen finnes ikke lenger i viltvoksende tilstand. Den har blitt dyrket så lenge, trolig i over 3000 år, at man ikke er sikker på opprinnelsen, men antar at den kommer fra Kreta eller Lilleasia. På sumeriske (Sumer var et oldtidsrike i Mesopotamia som lå mellom elvene Tigris og Eufrat i dagens Irak) leirtavler fra cirka 4000 fvt. er safran omtalt.
Fra utgravninger som stammer fra den minoiske kultur (cirka 2000–1450 fvt.) på Kreta, er det funnet fresker som avbilder safrankrokus. Planten ble ansett som hellig og ble brukt som offergave til gudene. Safran ble også tilsatt i salver, parfymer, sminke og potpurri. I tillegg har safran blitt brukt mot en rekke lidelser i blant annet lunger, mage og lever.
I dag dyrkes safran først og fremst i Spania, Hellas, Iran og India. Framstillingen av safran er enormt ressurskrevende. Til ett kilo safran trengs minst 100 000 arr, som må plukkes og renses for hånd.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.