Land brukes som fellesnavn på de store jordbruks- og skogtraktene omkring nordre del av Randsfjorden og nordover mot Valdres og Vestre Gausdal i Oppland. Land er administrativt delt i kommunene Nordre land og Søndre Land; i alt 1683 km2 med 12 509 innbyggere (2016).

Fv. 33 og 34 fører gjennom distriktet. Det meste av bosetningen finnes langs Randsfjorden og i de to hoveddalene som munner ut i nordenden. Der de to dalene møtes, ligger det største tettstedet, Dokka, administrasjonssenter i Nordre Land (2913 innbyggere, 2016), med betydelig industri. Også Hov, administrasjonssenter i Søndre Land (2036 innbyggere) har adskillig industri. Land utgjør sammen med Hadeland et tingrettsdistrikt og et prosti.

Land ble opprettet som én kommune i 1837, men ble allerede i 1847 delt i Søndre Land og Nordre Land. Disse ble i 1914 ytterligere delt, Nordre Land i Torpa og Nordre Land, Søndre Land i Fluberg og Søndre Land. De nåværende kommunene ble opprettet i 1962.

«Landingsmålet» hører til de vestligste opplandsmål og ligner særlig totenmål. Det skiller seg fra valdresmål ved å beholde -r i presens av svake verb og i ubestemt flertall av substantiver. Fra hadelandsmål skiller det seg ved å ha kv (ikke gv) i framlyd av ord (kvit, kvass). Landingsmålet har palatalisering (bare i hovedstaving), mens hadelandsmålet bare har rester. Videre har landingsmålet r-løs form i presens av sterke verb, der hadelandsmålet beholder r-en. I Søndre Land mangler delvis dativ, mens hele Nordre Land har det.

Navnet er et norrønt ord, sjelden brukt usammensatt som bygdenavn; opprinnelig bare brukt om Søndre Land.

  • Kolsrud, Oluf m.fl.: Boka om Land, 1948-, 14 b., isbn 82-91525-09-9, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mai 2015 skrev Ellie Mäkelä

"Fra hadelandsmål skiller det seg ved å ha kv (ikke gv) ved palatalisering (bare i hovedstaving), mens hadelandsmålet bare har rester, og ved r-løs form i presens av sterke verb." Denne settningen er veldig lang, og uforståelig. Hva menes i denne settningen?

3. september 2015 svarte Martin Skjekkeland

Hei Markus!
Det er rett som du skriv. Det har falle ut fleire ord i teksten, slik at han er uforståeleg! Eg har nå retta opp feila, og sendt inn den retta versjonen.

Mange takk!

Martin Skjekkeland

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.