pleistocen

Dyreliv fra pleistocen: Skjelett av den utdødde arten hulebjørn (Ursus spelaeus). Den fantes så sent som under siste istid og ble omtrent dobbelt så stor som den nålevende brunbjørnen.
Hulebjørn
Av /Shutterstock.

Kunst fra pleistocen. Hulemaleriene i Chauvet-hulen anslås å være rundt 30 000 år gamle. Her ser man øverst en rekke hestehoder og nederst en konfrontasjon mellom to neshorn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Pleistocen er en epoke i geologisk tidsregning, som strekker seg fra for omkring 2,58 millioner år tilbake til for omkring 11 700 år tilbake. Pleistocen omfatter dermed blant annet siste istid og tidsrommet for utvikling av mennesket (Homo sapiens).

Faktaboks

Uttale
pleistocˈen
Etymologi
av gresk

Pleistocen utgjør det meste av perioden kvartær, som strekker seg fra 2,58 millioner år tilbake til nåtiden. Etter pleistocen følger epoken holocen, som dekker de siste 11 700 årene.

I pleistocen fantes det mange store pattedyr, slik som mammut, ullhåret neshorn og hulebjørn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Atle Omland

Hei!Begynnelsen på pleistocen bør vel skyves bakover, etter vedtaket i 2009 om å endre starten på perioden?

svarte Inge Bryhni

Hei Atle,Takk for fornuftig innspill; du har så rett; vi setter grensene for pleistocen ved 2,6 og 0,0117 millioner år nå! Og dette er kalenderår (ikke C14-år). Det er nok mye å rette på for å få kronologien i overenstemmelse med den siste tidstabellen (2012), og jeg gleder meg til å få tid til å gjøre noe med dette! Beste hilsen Inge

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg