Essensielle fettsyrer er flerumettede fettsyrer som organismen trenger, men ikke selv er i stand til å produsere. Ifølge definisjonen kjenner man bare to fettsyrer som virkelig er essensielle, nemlig omega-6-fettsyren linolsyre og omega-3-fettsyren linolensyre. Disse syrene og de stoffene de omdannes til er med i oppbyggingen av membranlipider og påvirker kolesterolstoffskiftet. I tillegg er stoffene utgangspunkt for syntesen av prostaglandiner, som har flere viktige funksjoner i organismen.
Faktaboks
- Uttale
- essensiˈelle fettsyrer
Anbefalt inntak av omega-6- og omega-3-fettsyrer er henholdsvis 10 gram og 2 gram per dag. De langkjedede fettsyrene DHA og EPA er regnet å være spesielt gunstige kilder til omega-3-fettsyrer. De finnes hovedsakelig i fisk og andre marine matvarer. For lavt inntak av de essensielle fettsyrene er svært sjelden under norske forhold. Man kan sikre et høyt nok inntak av omega-3-fettsyrer ved å spise nok fisk og lignende animalske kilder, mens et høyt inntak av planteoljer i tillegg sørger for at det er mer enn nok omega-6-fettsyrer i kosten.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.