essensielle fettsyrer

Essensielle fettsyrer er flerumettede fettsyrer som organismen trenger, men ikke er i stand til å produsere av næring som ikke inneholder syrene. Man kjenner bare to fettsyrer som ifølge definisjonen virkelig er essensielle, nemlig linolsyre og linolensyre. Disse syrene og de stoffene de omdannes til deltar i oppbyggingen av membranlipider, påvirker kolesterolstoffskiftet og er utgangsstoffer for syntesen av de såkalte prostaglandinene, som har flere viktige funksjoner i organismen. Man regner med at det målt etter forbrenningsenergi er tilstrekkelig med cirka to prosent essensielle fettsyrer i kosten.

Faktaboks

Uttale
essensiˈelle fettsyrer

Den ene essensielle fettsyren, linolsyren, C18:2, ω-6, har 18 karbonatomer og to dobbeltbindinger. Formelen er:

CH3(CH2)4CH = CHCH2CH = CH(CH2)7 COOH.

Den andre, linolensyren, C18:3, ω-3, har tre dobbeltbindinger, og formelen er:

CH3CH2CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CH(CH2)7COOH.

I organismen blir for eksempel linolsyren først omdannet til γ-linolensyre med tre dobbeltbindinger og formelen

CH3(CH2)4CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CH(CH2)4COOH.

Deretter omdannes denne syren videre til arakidonsyre med 20 karbonatomer og fire dobbeltbindinger og formelen

CH3(CH2)4CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CH(CH2)3COOH.

Siden arakidonsyre i organismen fremkommer som et omdanningsprodukt av linolsyren, skulle den strengt tatt ikke regnes som noen essensiell fettsyre, men dette blir likevel ofte gjort fordi direkte tilførsel av arakidonsyre raskt kan endre et mangelsykdomsbilde.

Fet fisk (sild og makrell) og tran er viktige kilder for essensielle fettsyrer i kosten, særlig når det gjelder linolensyre og de lengre omega-3-fettsyrene. Linolsyre (omega-6) finnes dessuten i korn, særlig i kimen, og frø, og også i lyst kjøtt (svin og fjærfe) og plantemargarin, mais- og soyaoljer. Linfrø har et svært høyt innhold av linolensyre (16,5 gram per 100 gram) og også relativt mye linolsyre (4,8 gram per 100 gram).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg