Essensielle fettsyrer er flerumettede fettsyrer som organismen trenger, men ikke selv er i stand til å produsere. Ifølge definisjonen kjenner man bare to fettsyrer som virkelig er essensielle, nemlig omega-6-fettsyren linolsyre og omega-3-fettsyren linolensyre. Disse syrene og de stoffene de omdannes til er med i oppbyggingen av membranlipider og påvirker kolesterolstoffskiftet. I tillegg er stoffene utgangspunkt for syntesen av prostaglandiner, som har flere viktige funksjoner i organismen.

Faktaboks

Uttale
essensiˈelle fettsyrer

Anbefalt inntak av omega-6- og omega-3-fettsyrer er henholdsvis 10 gram og 2 gram per dag. De langkjedede fettsyrene DHA og EPA er regnet å være spesielt gunstige kilder til omega-3-fettsyrer. De finnes hovedsakelig i fisk og andre marine matvarer. For lavt inntak av de essensielle fettsyrene er svært sjelden under norske forhold. Man kan sikre et høyt nok inntak av omega-3-fettsyrer ved å spise nok fisk og lignende animalske kilder, mens et høyt inntak av planteoljer i tillegg sørger for at det er mer enn nok omega-6-fettsyrer i kosten.

Kilder

Fet fisk (sild og makrell) og tran er viktige kilder for essensielle fettsyrer i kosten, særlig når det gjelder de lengre omega-3-fettsyrene.

Linolsyre (omega-6) finnes dessuten i korn, særlig i kimen, og frø, og også i lyst kjøtt (svin og fjærfe) og plantemargarin, mais- og soyaoljer.

Linfrø har et svært høyt innhold av linolensyre (16,5 gram per 100 gram) og også relativt mye linolsyre (4,8 gram per 100 gram).

Typer

Den ene essensielle fettsyren, linolsyren (C18:2, ω-6) har 18 karbonatomer og to dobbeltbindinger. Formelen er:

CH3(CH2)4CH = CHCH2CH = CH(CH2)7 COOH.

Den andre, linolensyren (C18:3, ω-3) har tre dobbeltbindinger, og formelen er:

CH3CH2CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CH(CH2)7COOH.

I organismen blir for eksempel linolsyren først omdannet til γ-linolensyre med tre dobbeltbindinger og formelen:

CH3(CH2)4CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CH(CH2)4COOH.

Deretter omdannes denne syren videre til arakidonsyre med 20 karbonatomer og fire dobbeltbindinger og formelen:

CH3(CH2)4CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CHCH2CH = CH(CH2)3COOH.

Siden arakidonsyre i organismen fremkommer som et omdanningsprodukt av linolsyren, skulle den strengt tatt ikke regnes som noen essensiell fettsyre, men dette blir likevel ofte gjort fordi direkte tilførsel av arakidonsyre raskt kan endre et mangelsykdomsbilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg