Mandel, Prunus amygdalus, er et tre i kirsebærslekta i rosefamilien. Det er også navnet på frukten til treet, en steinfrukt hvor det vi oftest betegner som mandel er frøet i frukta.  

Mandeltreet er lite tre som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia, men som nå dyrkes og er tilsynelatende viltvoksende i de fleste middelhavsland. Blomstene er enkle, lyserøde (søtmandel) eller hvite, og kommer oftest før bladene. Fruktkjøttet er seigt og læraktig, loddent og med en gul stein som inneholder mandlene, oftest én (sjeldnere to, «filipine»). I Sør-Europa gir et tre ca. 25 kg frukter om året.

Mandelfruktene brukes i husholdningen eller til utvinning av mandelolje. Viltvoksende trær (P. amygdalusvar. amara) kan ha frø som smaker bittert, bittermandel, som man lager bittermandelvann av.

Mandel plantes av og til i Norge, men oftere plantes rosemandel, P. triloba, som stammer fra Øst-Asia og som oftest har fylte blomster. Dvergmandel, P. nana, er en meterhøy busk som stammer fra Sørøst-Europa. Den har enkle blomster og finnes av og til plantet i Norge.

1000 tonn
USA 758
Spania 210
Syria 139
Iran 105
Verden 1 705

Kilde: FAO

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.