mandel - botanikk

Mandel. Blomstrende mandeltre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Mandeltre av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Mandel, Prunus amygdalus, er et tre i kirsebærslekta i rosefamilien. Det er også navnet på frukten til treet, en steinfrukt hvor det vi oftest betegner som mandel er frøet i frukta.

Faktaboks

Etymologi
middelnedertysk fra vulgærlatin amendula, omdannet av amygdala, fra gresk

Beskrivelse

Mandeltreet er lite tre som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia, men som nå dyrkes og er tilsynelatende viltvoksende i de fleste middelhavsland. Blomstene er enkle, lyserøde (søtmandel) eller hvite, og kommer oftest før bladene. Fruktkjøttet er seigt og læraktig, loddent og med en gul stein som inneholder mandlene, oftest én (sjeldnere to, «filipine»). I Sør-Europa gir et tre ca. 25 kg frukter om året.

Bruk

Mandelfruktene brukes i husholdningen eller til utvinning av mandelolje. Viltvoksende trær (P. amygdalusvar. amara) kan ha frø som smaker bittert, bittermandel, som man lager bittermandelvann av.

Mandel plantes av og til i Norge, men oftere plantes rosemandel, P. triloba, som stammer fra Øst-Asia og som oftest har fylte blomster. Dvergmandel, P. nana, er en meterhøy busk som stammer fra Sørøst-Europa. Den har enkle blomster og finnes av og til plantet i Norge.

Produksjon 2003

1000 tonn
USA 758
Spania 210
Syria 139
Iran 105
Verden 1 705

Kilde: FAO

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg