mandel (botanikk)

Mandel. Blomstrende mandeltre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Mandel, Prunus amygdalus, er et tre i kirsebærslekta i rosefamilien. Det er også navnet på frukten til treet, en steinfrukt hvor det vi oftest betegner som mandel er frøet i frukta.

Faktaboks

Etymologi
middelnedertysk fra vulgærlatin amendula, omdannet av amygdala, fra gresk

Beskrivelse

Mandeltreet er lite tre som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia, men som nå dyrkes og er tilsynelatende viltvoksende i de fleste middelhavsland. Blomstene er enkle, lyserøde (søtmandel) eller hvite, og kommer oftest før bladene. Fruktkjøttet er seigt og læraktig, loddent og med en gul stein som inneholder mandlene, oftest én (sjeldnere to, «filipine»). I Sør-Europa gir et tre omtrent 25 kg frukter i året.

Bruk

Mandelfruktene brukes i husholdningen eller til utvinning av mandelolje. Viltvoksende trær (P. amygdalusvar. amara) kan ha frø som smaker bittert, bittermandel, som man lager bittermandelvann av.

Mandel plantes av og til i Norge, men oftere plantes rosemandel, P. triloba, som stammer fra Øst-Asia og som oftest har fylte blomster. Dvergmandel, P. nana, er en meterhøy busk som stammer fra Sørøst-Europa. Den har enkle blomster og finnes av og til plantet i Norge.

Produksjon 2017

Land 1000 tonn
USA 1030
Spania 256
Marokko 117
Iran 112
Tyrkia 90
Italia 80
Australia 75
Syria 72
Tunisia 67
Algerie 62

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg