berberis

Vanlig berberiss. Blomsterklase og bær.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Berberis er en slekt av busker i berberisfamilien. Det finnes 450 arter, men bare én, vanlig berberis, B. vulgaris, finnes viltvoksende i Europa.

Faktaboks

Uttale
bˈerberiss
Også kjent som
Berberis

Beskrivelse

Den blir én til to meter høy, har gule blomsterklaser og røde, saftfulle bær som er rike på vitamin C. Den har to slags kvister, langskudd med gul ved og med blad omdannet til torner, og kortskudd med kvasstaggete blad. I Norge er vanlig berberis forvillet og naturalisert i småskog og på bakker nord til Trøndelag.

Blomsterbiologien er meget eiendommelig. Når et insekt berører innsiden av en pollentråd, utløses en refleks slik at pollenknappen åpner seg og blir kastet innover så insektet får pollen på ryggen og kan føre det med seg til neste blomst.

Historikk

I eldre tid var vanlig berberis en viktig legeplante og var ofte plantet i hager og urtegårder. Til Norge kom den på 1600-tallet. Vanlig berberis er imidlertid mellomvert for en farlig rustsopp, svartrust. Fra 1916 ble det derfor forbudt å plante vanlig berberis i Norge. Senere er dette forbudet opphevet av Mattilsynet.

Berberisartene som plantes her i landet, bør være immune eller resistente mot svartrust. Den vanligste er japanberberis, B. thunbergii, som stammer fra Japan, og en varietet av den, blodberberis, B. thunbergii varietet atropurpurea.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Planteriket Plantae
Rekke Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Tofrøbladete blomsterplanter Eudicots
Orden Soleieordenen Ranunculales
Familie Berberisfamilien Berberidaceae
Slekt Berberisslekta Berberis

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg