Berberis, en slekt av busker i berberisfamilien. Det finnes 450 arter, men bare én, vanlig berberis, B. vulgaris, finnes viltvoksende i Europa.

Den blir 1–2 meter høy, har gule blomsterklaser og røde, saftfulle bær som er rike på vitamin C. Den har to slags kvister, langskudd med gul ved og med blad omdannet til torner, og kortskudd med kvasstaggete blad. I Norge er vanlig berberis forvillet og naturalisert i småskog og på bakker nord til Nord-Trøndelag.

Blomsterbiologien er meget eiendommelig. Når et insekt berører innsiden av en pollentråd, utløses en refleks slik at pollenknappen åpner seg og blir kastet innover så insektet får pollen på ryggen og kan føre det med seg til neste blomst.

I eldre tid var vanlig berberis en viktig legeplante og var ofte plantet i hager og urtegårder. Til Norge kom den på 1600-tallet. Vanlig berberis er imidlertid mellomvert for en farlig rustsopp, svartrust. Fra 1916 ble det derfor forbudt å plante vanlig berberis i Norge. Senere er dette forbudet opphevet av Mattilsynet.

De berebrissartene som plantes her i landet, bør være immune eller resistente mot svartrust. Den vanligste er japanberberis, B. thunbergii,som stammer fra Japan, og en varietet av den, blodberberis, B. thunbergii var. atropurpurea.

Taksonomisk nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Planteriket Plantae
Rekke Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Tofrøbladete blomsterplanter Eudicots
Orden Soleieordenen Ranunculales
Familie Berberisfamilien Berberidaceae
Slekt Berberisslekta Berberis

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.