Blomstrende bittermandeltre
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bittermandler er mandler som smaker bittert som kommer fra en varietet av mandeltreet. Varieteten kalles Prunus amygdalus var. amara (søt mandel kommer fra varieteten dulcis). Bittermandler er giftige, men en olje som utvinnes fra dem, bittermandelolje, brukes i bakverk og lignende.

Innhold

Bittermandler inneholder et stoff som danner blåsyre og bittermandelolje når mandlene knuses. Siden blåsyre er giftig, må den aromatiske oljen isoleres fra frøene for å kunne brukes. Bittermandelolje kan også fremstilles fra frøene til fersken og aprikos. Den fremstilles også syntetisk, og kalles også benzaldehyd. Bittermandelolje er essensielt for den karakteristiske aromaen til mandler. Vanlige, søte mandler inneholder langt mindre av stoffet som gir opphav til bittermandelolje og blåsyre.

Danning av blåsyre og bittermandelolje

Bittermandler inneholder et stoff kalt amygdalin. Amygdalin er et cyanogent glykosid, og gir opphav til blåsyre og bittermandelolje ved hydrolyse.

Enzymene som har evne til å danne blåsyre og bittermandelolje fra amygdalin ligger adskilt fra det i mandlene. Når mandlene knuses kommer amygdalinet i kontakt med disse enzymene. Ett enzym spalter amygdalin til druesukker og prunasin, et annet omdanner prunasin til mandelonitril, og et tredje enzym får dette siste stoffet til å omgjøres til bittermandelolje (benzaldehyd) og blåsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg