Bittermandel, de bitre frøene fra en varietet av mandeltreet, Prunus amygdalusvar. amara.Inneholder glykosidet amygdalin og enzymet emulsin, som spalter amygdalinet i druesukker, bittermandelolje (benzaldehyd) og blåsyre. I levende frø ligger amygdalinet og emulsinet i forskjellig cellevev, men når mandlene knuses, f.eks. ved tygging, blandes de to stoffene, og emulsinet begynner å spalte amygdalinet. Den frigjorte blåsyren er svært giftig, men forekommer i så små mengder at små porsjoner bitre mandler ikke er nok til å drepe et menneske. Bittermandelolje (se benzaldehyd) brukes i bakerier o.l. og fremstilles av bitre mandler eller av fersken, aprikos osv. Fremstilles også syntetisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.