Bittermandel, de bitre frøene fra en varietet av mandeltreet, Prunus amygdalusvar. amara.Inneholder glykosidet amygdalin og enzymet emulsin, som spalter amygdalinet i druesukker, bittermandelolje (benzaldehyd) og blåsyre. I levende frø ligger amygdalinet og emulsinet i forskjellig cellevev, men når mandlene knuses, f.eks. ved tygging, blandes de to stoffene, og emulsinet begynner å spalte amygdalinet. Den frigjorte blåsyren er svært giftig, men forekommer i så små mengder at små porsjoner bitre mandler ikke er nok til å drepe et menneske. Bittermandelolje (se benzaldehyd) brukes i bakerier o.l. og fremstilles av bitre mandler eller av fersken, aprikos osv. Fremstilles også syntetisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.