Kirsebærslekta er en slekt i rosefamilien med 430 arter. Mest utbredt i den tempererte sone. Hit hører flere frukttrær som aprikos, fersken, kirsebær, mandel og plomme som har vært dyrket i flere tusen år i de gamle kulturland. Til kirsebærslekta hører også hegg og slåpetorn.

Løvfellende eller vintergrønne trær og busker med hele, taggete blad, ofte med kjertler på bladstilken. Hvite eller rødlige 5-talls blomster, som sitter enkeltvis eller i klase eller skjerm. Frukten er en steinfrukt med fettrikt frø.   

Artene og varietetene av kirsebærslekta er svært forskjellige og brukes derfor på ulike måter, enkelte også på flere måter, for eksempel som frukttrær, grunnstammer, til driving (både som avskårne grener og som potte- eller klumpplante) eller som prydtrær og prydbusker (til allétrær, leplanting, hekker, solitærplanter og grupper).

Spesielt vakker blomstring har flere varieteter av søtkirsebær, f.eks. prydsøtkirsebær, Prunus aviumvar.plena, med fylte, hvite, 5 cm store blomster i mangeblomstret skjerm, samt «mandeltre», en sort ('Multiplex') av rosemandel, Prunus triloba, som blomstrer meget rikt med 3,5 cm store, tettfylte blomster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.