kirsebærslekta

Kirsebærslekta er en slekt i rosefamilien med 430 arter, mest utbredt i den tempererte sone. Hit hører flere frukttrær som aprikos, fersken, kirsebær, mandel og plomme som har vært dyrket i flere tusen år i de gamle kulturland. Til kirsebærslekta hører også hegg og slåpetorn.

Faktaboks

kirsebærslekta

Prunus

Uttale
prˈunus
Etymologi
av gresk ‘plomme’
Også kjent som

Prunus

Beskrivelse

Slekta består av løvfellende eller vintergrønne trær og busker med hele, taggete blad, ofte med kjertler på bladstilken. Blomstene er hvite eller rødlige 5-talls, som sitter enkeltvis eller i klase eller skjerm. Frukten er en steinfrukt med fettrikt frø.

Arter og varieteter

Artene og varietetene av kirsebærslekta er svært forskjellige og brukes derfor på ulike måter, enkelte også på flere måter, for eksempel som frukttrær, grunnstammer, til driving (både som avskårne grener og som potte- eller klumpplante) eller som prydtrær og prydbusker (til allétrær, leplanting, hekker, solitærplanter og grupper).

Spesielt vakker blomstring har flere varieteter av søtkirsebær, som prydsøtkirsebær, Prunus avium var. plena, med fylte, hvite, 5 cm store blomster i mangeblomstret skjerm, samt «mandeltre», en sort ('Multiplex') av rosemandel, Prunus triloba, som blomstrer meget rikt med 3,5 cm store, tettfylte blomster.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg