veganisme

Artikkelstart

Veganisme er en filosofi og et livssyn basert på at man i størst mulig grad unngår å utnytte, skade eller gjøre vold på andre levende vesener.

Faktaboks

Uttale
vegˈaner
Også kjent som
vegan

En veganer spiser kun plantekost og unngår alle former for matvarer av animalsk opprinnelse. Dette inkluderer blant annet kjøtt, fisk, skalldyr, egg, melk, honning og produkter der disse inngår. En person som følger et plantebasert kosthold, må ikke nødvendigvis være veganer. Veganisme handler om en etisk overbevisning, mens valg om et plantebasert kosthold også kan handle om mat i et helse- og/eller miljøperspektiv.

I tillegg til et vegansk kosthold vil som regel veganere avvise bruk av animalske produkter i en videre forstand, for eksempel ved å unngå bruk av skinn, pels, ull, silke, dun og andre produkter laget med ingredienser fra dyr eller som er testet på dyr. I tilfeller hvor det er strengt nødvendig å benytte disse, eksempelvis i en krisesituasjon, eller i situasjoner hvor det er fare for liv og helse, kan slike produkter likevel benyttes. Noen eksempler er vaksinasjon og medisinbruk. En veganers kosthold regnes ofte som av en mer restriktiv type vegetarianisme.

Veganisme er anerkjent som livssyn i Norge og inngår i Likestilling- og diskrimineringsloven. Offentlige institusjoner og arbeidsplasser er dermed pålagt å tilrettelegge kost for veganere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Kim Herøy

Vet dere hvor mange veganere det er i Norge, eventuelt, hvordan blir en slik måling gjort?

svarte Georg Kjøll

Hei Kim. Beklager lovlig sent svar, men spørsmålet du stilte er virkelig svært komplisert, viste det seg. Det viser seg at det ikke finnes gode tall på antall veganere i Norge, fordi det dreier seg om svært få, og fordi det er variasjon internt i hva folk mener kreves for å kvalifisere som veganer. Det siste er også tilfellet hva gjelder vegetarianere, forøvrig, da det finnes svært mye variasjon i forbruksmønster og holdninger blant folk som regner seg for å være vegetarianere. Unni Kjærnes på SIFO, som har mye erfaring på forskning på området, sier derfor at de beste tallene oppdrives ved å spørre om hvor mange som sjelden eller aldri spiser kjøtt, eller ikke har spist kjøtt den siste tiden (siste uka, siste to ukene, siste 2 måneder osv.). I en rapporten "Consumption, Distribution and Production offarm animal Welfare" (2008) skriver Kjærnes og kollegaer om undersøkelser de har gjort på dette i åtte europeiske land: http://www.cardiff.ac.uk/cplan/sites/default/files/WQReport-7_0.pdfHer finner de at andelen av befolkningen som sjelden eller aldri spiser kjøtt ligger på mellom 2 og 5% i de fleste landene (Storbritannia ligger høyere, på omtrent 8%) de undersøker, Norge inkludert. I en e-post skriver hun at antallet som kan regnes som vegetarianere iht til en inkluderende forståelse kan ligge på mellom 1 og 2% i Norge, med disse tallene er ikke helt nye. Alt godt fra Georg

skrev Kim Herøy

Hei Georg og tusen takk for tilbakemelding,Skjønner godt at folk har forskjellige definisjoner på veganisme. Jeg er veganer selv og i utgangspunktet så ser jeg ikke på veganisme som en form for kosthold, men en filosofi og levemåte. Som et resultat av filosofien så betyr det at jeg lar være å spise produkter laget eller som kommer fra dyr. Her er min definisjon:"Veganisme betegner en filosofi og en levemåte som søker å ekskludere — så langt det er mulig og praktisk — alle former for utnytting av dyr for mat, klær eller andre formål; og som derved fremmer utviklingen og bruken av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet. For dietten sin del betyr det å gå bort ifra alle produkter som er lagd helt eller delvis av dyr".Siden det er så veldig mange forskjellige grunner til at folk blir veganer så er det kanskje ikke så rart at det er så mange definisjoner på det.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg