Veganisme er ein filosofi og eit livssyn basert på at ein i størst mogleg grad unngår å utnytte, skade eller gjere vald på andre levande vesen.

Faktaboks

Uttale
vegˈaner
Også kjend som
vegan

Ein veganar et berre plantekost og unngår alle former for matvarer av animalsk opphav. Dette inkluderer mellom anna kjøt, fisk, skaldyr, egg, mjølk, honning og produkt der desse inngår. Ein person som følgjer eit plantebasert kosthald, må ikkje nødvendigvis vere veganar. Veganisme handlar om ei etisk overtyding, medan val om eit plantebasert kosthald også kan handle om mat i eit helse- og/eller miljøperspektiv.

I tillegg til eit vegansk kosthald vil som regel veganere avvise bruk av animalske produkt i ein vidare forstand, til dømes ved å unngå bruk av skinn, pels, ull, silke, dun og andre produkt laga med ingrediensar frå dyr eller som er testa på dyr. I tilfelle der det er strengt nødvendig å nytte desse, eksempelvis i ein krisesituasjon, eller i situasjonar der det er fare for liv og helse, kan slike produkt likevel nyttast. Nokre døme er vaksinasjon og medisinbruk. Ein veganar sitt kosthald blir ofte rekna som av ein meir restriktiv type vegetarianisme.

Veganisme er anerkjend som livssyn i Noreg og inngår i likestillings- og diskrimineringslova. Offentlege institusjonar og arbeidsplassar er dermed pålagde å leggje til rette kost for veganarar.

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar (3)

skreiv Kim Herøy

Vet dere hvor mange veganere det er i Norge, eventuelt, hvordan blir en slik måling gjort?

svarte Georg Kjøll

Hei Kim. Beklager lovlig sent svar, men spørsmålet du stilte er virkelig svært komplisert, viste det seg. Det viser seg at det ikke finnes gode tall på antall veganere i Norge, fordi det dreier seg om svært få, og fordi det er variasjon internt i hva folk mener kreves for å kvalifisere som veganer. Det siste er også tilfellet hva gjelder vegetarianere, forøvrig, da det finnes svært mye variasjon i forbruksmønster og holdninger blant folk som regner seg for å være vegetarianere. Unni Kjærnes på SIFO, som har mye erfaring på forskning på området, sier derfor at de beste tallene oppdrives ved å spørre om hvor mange som sjelden eller aldri spiser kjøtt, eller ikke har spist kjøtt den siste tiden (siste uka, siste to ukene, siste 2 måneder osv.). I en rapporten "Consumption, Distribution and Production offarm animal Welfare" (2008) skriver Kjærnes og kollegaer om undersøkelser de har gjort på dette i åtte europeiske land: http://www.cardiff.ac.uk/cplan/sites/default/files/WQReport-7_0.pdfHer finner de at andelen av befolkningen som sjelden eller aldri spiser kjøtt ligger på mellom 2 og 5% i de fleste landene (Storbritannia ligger høyere, på omtrent 8%) de undersøker, Norge inkludert. I en e-post skriver hun at antallet som kan regnes som vegetarianere iht til en inkluderende forståelse kan ligge på mellom 1 og 2% i Norge, med disse tallene er ikke helt nye. Alt godt fra Georg

skreiv Kim Herøy

Hei Georg og tusen takk for tilbakemelding,Skjønner godt at folk har forskjellige definisjoner på veganisme. Jeg er veganer selv og i utgangspunktet så ser jeg ikke på veganisme som en form for kosthold, men en filosofi og levemåte. Som et resultat av filosofien så betyr det at jeg lar være å spise produkter laget eller som kommer fra dyr. Her er min definisjon:"Veganisme betegner en filosofi og en levemåte som søker å ekskludere — så langt det er mulig og praktisk — alle former for utnytting av dyr for mat, klær eller andre formål; og som derved fremmer utviklingen og bruken av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet. For dietten sin del betyr det å gå bort ifra alle produkter som er lagd helt eller delvis av dyr".Siden det er så veldig mange forskjellige grunner til at folk blir veganer så er det kanskje ikke så rart at det er så mange definisjoner på det.

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg