The Boating Party Lunch

Roernes lunsj (også kjent som Roernes frokost) er et av Pierre-Auguste Renoirs mest kjente malerier

The Boating Party Lunch
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

Lunsj er dagens andre måltid, og spises som regel i tidsrommet mellom klokken 11 og 13. Ordet kommer av engelske lunch, som igjen kommer fra luncheon, der røttene kan spores tilbake til middelalderen. I Norge ble lunsj tidligere kalt formiddagsmat, og i det gamle bondesamfunnet ble det kalt dugurd. Lunsj varer gjerne en halv time, men enkelte typer lunsj kan trekke ut i tid.

Faktaboks

Uttale

lønsj

Etymologi
fra engelsk lunch ‘lunsj’ (kortform av luncheon), av uvisst opphav, men muligens av engelsk lump ‘klump’, spansk lonja ‘stykke’, eller engelsk nuncheonnonsmål

Innholdet i en lunsj avhenger av hvem som spiser, hvor det spises, og hvor mye tid man har til rådighet. Helsedirektoratet anbefaler for eksempel at elevers spisepause på skolen bør vare i minst 20 minutter, men undersøkelser viser at ikke alle skoler praktiserer dette. Da består lunsjen som regel av en matpakke med et par brødskiver.

Når voksne spiser lunsj, skjer dette ofte i en kantine på arbeidsplassen, der tilbudet ofte består av salatbar, bagetter, suppe og varmretter. Andre ganger spiser man lunsj på kafé, kaffebar eller restaurant.

Tiden man har til å spise lunsj, kalles lunsjpause. På en arbeidsplass varer denne pausen i minimum en halv time, noe som er regulert i Arbeidsmiljøloven.

Lunch atop a skyscraper
Arbeidere på en skyskraper i New York i 1932 spiser lunsj
Av .

Endringer i måltidsmønsteret

Salatbuffet
Mange personalkantiner har i dag salatbar.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Lunsjen viser at måltidskultur og måltidsmønstre hele tiden endres. Under bondesamfunnet på 1800-tallet var dugurd, som lunsj het den gangen, et solid måltid som skulle gi energi til det fysiske arbeidet på gården. På 1900-tallet ble det vanligere med stillesittende arbeid, og lunsj gikk over til å bli et enkelt brødmåltid, som regel i form av matpakke.

På 2000-tallet har lunsj gradvis blitt et kraftig måltid igjen, som følge av at de fleste bedriftskantiner tilbyr ulike varmretter, salatbar og enkle retter hver dag. Det er en trend at aleneboere, som ikke alltid har lyst å lage full middag til seg selv når de kommer hjem, i økende grad lar den varme lunsjen på arbeidsplassen være dagens hovedmåltid.

Kantinebransjen har vært i vekst de siste årene, noe som skyldes flere forhold. Arbeidstakerne har blitt inspirert av andre lands lunsjkulturer, og forventer et godt mattilbud. Parallelt ser arbeidsgiverne at lunsjpausen er en arena der ansatte møtes uformelt på tvers av avdelinger. Man ser verdien av dette, og bruker lunsjtilbudet til å skape et godt arbeidsmiljø.

Eksempler på kantinelunsj:

Quesadilla
Meksikansk mat er svært populært til lunsj.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
  • Brødmat med pålegg
  • Wraps, burritos og andre retter som kan spises med hendene
  • Ferdig blandet salat, eller salatbuffet
  • Supper
  • Varmretter, ofte inspirert fra andre deler av verden

Drikke til lunsj

Valg av drikke avhenger av hvor man spiser, og om det er jobb eller fritid. På skolen er det vanlig at elevene drikker melk, mens bedriftskantiner som regel tilbyr melk, juice eller vann. Kafeer og kaffebarer har i tillegg varianter innen mineralvann og smoothie, mens man på restaurant kan velge øl eller vin, hvis anledningen tillater dette. Ved spesielle anledninger kan en lunsj oppgraderes til champagnelunsj.

Lunsj i andre land

I flere europeiske land, som Frankrike, Italia og Spania, har man en måltidskultur, der lunsj ofte er dagens hovedmåltid. I mindre byer stenger butikker og kontorer et par timer midt på dagen. Mange drar da hjem og spiser lunsj sammen med familien, eller man spiser på en lokal restaurant. Dette siste brukes gjerne som eksempel på det man kaller en kontinental lunsjkultur.

dansk heter lunsj frokost, mens frokost heter morgenmad. Dette er en kilde til både forvirring og munterhet, når nordmenn og dansker omgås hverandre.

Ulike typer lunsj

Matpakke

Matpakke hjemmefra er den vanligste lunsjen for barn og unge.

/Opplysningskontoret for brød og korn.

Tradisjonelt er dette et enkelt brødmåltid, der to – tre brødskiver med forskjellige typer pålegg pakkes inn i matpakkepapir, og has med hjemmefra. Dette er den vanligste lunsjen for norske skoleelever. De siste årene har det blitt mer vanlig med en matboks, der det i tillegg er plass til frukt, grønnsaker, yoghurt og lignende.

Kantinelunsj

Mange bedrifter har kantiner. Dette er en rimelig mini-restaurant, der de ansatte forsyner seg fra en buffet, og betaler for det de spiser. Tidligere kunne et kantinetilbud bestå av påsmurte rundstykker, men i dag har de fleste kantiner både salatbar og varmretter. Forventningene i dag er at kantinematen skal være sunn og bærekraftig.

Hotellunsj

Hoteller har som regel en lunsjbuffé, som gjestene forsyner seg av. Buffeen består gjerne av forskjellige typer pålegg og salater, et utvalg varmretter, samt en enkel dessertbuffet som kan bestå av oster, kaker og f.eks karamellpudding. En lunsjbuffet ligner til forveksling på en frokostbuffet, men har varmretter som en hovedbestanddel.

Restaurantlunsj

Fransk bistro

I Sør-Europa er det vanlig å spise lunsj på restaurant.

Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Lunsj på restaurant er en søreuropeisk tradisjon som de siste årene har blitt vanlig også i Norge, stort sett i byene. Restaurantene har gjerne egne lunsjmenyer, laget for at måltidet skal gå raskere enn en middag på kvelden. Lunsj på restaurant er vanlig både i jobb- og fritidssammenheng.

Piknik

Piknik

Piknik er en populær sommeraktivitet.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Piknik (av det franske pique-nique) er en lunsj som spises utendørs, tradisjonelt på plenen i en park. Ofte sitter man på et pledd, der glass, servise, mat og drikke has med hjemmefra, tradisjonelt i en egen piknikkurv. Denne type lunsj er betydelig mer forseggjort enn matpakke, og består gjerne av fersk bagett, paté, oster, salater, frukt, og ofte også en flaske vin.

Julelunsj

I jobbsammenheng arrangeres det ofte en felles lunsj for alle ansatte, før folk drar på juleferie. Julelunsjen er som regel uformell. Maten er mer forseggjort enn ved en tradisjonell lunsj, og ofte serveres julemat. Videre sitter man lenge ved bordet, og taler kan forekomme. Før sommerferien er det gjerne samme seanse, med sommerlunsj.

Brunsj

Brunsj er en tidlig lunsj, en slags krysning av frokost og lunsj, som ofte inneholder en eller flere eggeretter. Måltidet kommer opprinnelig fra England, og ble svært populært i USA på 1900-tallet. Siden har den spredt seg over hele verden. Brunsj serveres ofte på restaurant, den skal helst være litt elegant, gjerne i selskap med champagne.

Skolemåltid

I mange land får elever servert lunsj på skolen. Tilbudet varierer fra land til land. Sverige innførte for eksempel skolemåltidet i 1945. Måltidet er gratis, innebærer en eller flere varmretter, og serveres på alle svenske skoler. I Norge er det ikke lovpålagt med skolelunsj, men det finnes mange lokale tilbud i kommunene, av enklere karakter.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg