brunsj

Artikkelstart

Brunsj er et måltid som serveres mellom tidsrommet for frokost og lunsj. Skikken kommer opprinnelig fra Storbritannia, der ordet brunch er satt sammen av breakfast og lunch, et såkalt teleskopord, eller portmanteau. Brunsj er et vanlig måltid i vestlige storbyer, og har blitt svært populært i Norge etter årtusenskiftet.

Faktaboks

Uttale

brønsj

Etymologi
engelsk brunch, av breakfast ‘frokost’ og lunch ‘lunsj’
Også kjent som

brunch (engelsk)

Som måltid er brunsjen forseggjort, der klassiske frokostingredienser trekkes inn i en lunsjbuffé. Det finnes ingen klart definerte regler for hva en brunsj skal inneholde, men en typisk meny inneholder en eggerett (ofte egg benedict), frokostpølser, bacon, ferskpresset juice, te og kaffe, scones og bagel, frukt, ost, avokado og røkelaks, samt litt søtt bakverk eller kake til dessert.

Det ligger i brunsjens natur at den skal være innbydende og variert, med fokus på sunnhet og rene råvarer. Sunnheten balanseres ofte med musserende vin og cocktailer, der champagnecocktailen mimosa (champagne, appelsinjuice og sitruslikør) bør nevnes spesielt.

Brunsj er et måltid som nytes i selskap med andre, gjerne en litt større gruppe, og man sitter som regel lenge til bords.

Brunsjens historie

Brunsj nevnes første gang i 1895, i en artikkel i det engelske magasinet Hunter’s Weekly. Skribenten Guy Beringer beskriver det som et velegnet måltid for de som har vært sent ute lørdag kveld, og som av den grunn ikke orker å stå opp til frokost søndag morgen. Videre beskriver han brunsj som et måltid «som får deg i godt humør, som gjør deg fornøyd med deg selv og de rundt deg, og som feier vekk bekymringene som måtte ha hopet seg opp gjennom uken».

Fenomenet spredte seg etter hvert til andre deler av verden, og ble særlig populært i USA på 1930-tallet og i etterkrigstiden. Da filmstjerner og jetsettere fikk sansen for tradisjonen ga dette brunsjen et anstrøk av glamour, noe som ble ytterligere understreket av at den foretrukne drikke til brunsj var mimosa, en champagnecocktail som ble unnfanget ved Ritz Bar i Paris i 1925.

Brunsj har fått en renessanse og en oppgradering de siste årene. Måltidet er særlig populært blant unge voksne, og mange restauranter har egne brunsjmenyer i helgene. Brunsjen tilpasses de til enhver tid rådende mattrender, men selve grunnideen består, at elementer fra frokosten trekkes inn i en lunsjbuffet.

Utbredelse

Brunsj er ikke bare et måltid, men også en sosial arena, som strekker seg over tid. I USA har brunsjen de siste årene vært noe omdiskutert, ikke som følge av hva måltidet inneholder, men mer hva det representerer. Sosioøkonomisk status er en faktor, det knyttes gjerne litt prestisje til brunsj, ikke ulikt våre hjemlige 17. maifrokoster.

Verdt å merke seg er at Kina har en brunsjvariant som kalles dim sum brunch. Den bygger på de samme prinsippene, men menyen består her naturlig nok av småretter fra det kinesiske kjøkken, som buns og dumplings.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Anne Eilertsen

Takk skal du ha, vi har rettet skrivemåten.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg