Skolemåltid er et måltid som barn i skolealder spiser på skolen, og som er satt sammen for å dekke næringsbehovet hos barn i vekst. I dag spiser de fleste skolebarn matpakke, men fra 1880-årene til midt på 1900-tallet var det mange kommuner som tilbød elevene servering på skolen.
Faktaboks
- Også kjent som
-
skolemat
Skolens ansvar for elevenes kosthold skriver seg tilbake fra 1880-årene. I 1885 ble skolebespisning innført i Oslo og betalt av kommunen fra 1896. Barna fikk da middagsmat på skolen. For fattige og underernærte barn var måltidet gratis. I 1931 ble bespisningen omlagt til frokost, ofte kalt oslofrokost.
Oslofrokosten ble sett på som et vellykket folkehelsetiltak, og mange mente modellen burde innføres også i andre deler av landet. De færreste kommuner hadde imidlertid råd til dette, og gikk for alternativet Sigdalsfrokosten. Det var kommunelegen i Sigdal som i 1935 tok utgangspunkt i Oslofrokostens prinsipper, og sendte brødoppskrift og retningslinjer hjem til foreldrene, der de ble oppfordret til å lage sunne matpakker. I tillegg fikk barna tran og melk på skolen.
Matpakke ble etter hvert den vanlige skolemåltidsløsningen over hele landet. I Oslo fortsatte man med Oslofrokost også i årene etter andre verdenskrig, men i 1963 gikk man over til matpakke også her, etter lang politisk debatt.
Matpakka står sterkt i norsk matkultur, og undersøkelser viser at de aller fleste norske skoleelever har med seg matpakke hjemmefra, særlig på barnetrinnet. Flertallet av norske skoler har tilbud om skolemelk.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.