Matpakke er et kaldt måltid, vanligvis i form av brødskiver med pålegg, som enten er pakket inn i papir eller ligger i matboks, og som er beregnet på å spises utenfor hjemmet. Det å ha med seg mat er noe folk har gjort til alle tider, men medbrakte brødskiver til arbeid og skole er en ganske ny vane.
Det var først på begynnelsen av 1900-tallet at brødmat erstattet grøt og velling midt på dagen. Matpakke som skoleelever tok med seg hjemmefra, ble til å begynne med omtalt som sigdalsfrokost, og denne ordningen ble vanlig utover 1960-tallet som en mer fleksibel variant av oslofrokosten. Skolene holdt da melk, tran, frukt og grønnsaker, mens brødmaten ble tatt med hjemmefra.
I dag er det vanlig på mange skoler å tilby skolemelk og skolefrukt som elevene kan kjøpe til å supplere matpakken med.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.