Kafé, café, bevertningssted der det blir servert kaffe, te, øl eller andre drikker, smørbrød o.a. enkel mat. Ordet brukes på norsk også i betydningen (mindre eller enklere) restaurant.

I sin opprinnelige form er en kafé et sted hvor det blir servert kaffe, men ikke alkoholholdige drikker; dvs. et kaffelokale eller kaffehus (eng. coffee house). Kaffehus som selskapelig møtested har sin opprinnelse i muslimske områder hvor alkohol er forbudt. De første europeiske kaffehus er kjent fra siste halvdel av 1500-tallet. På 1600-tallet spredte kaffehus-kulturen seg utover i Europa, og den fikk en blomstringstid på 1700-tallet. Kaffehusene var populære samlingssteder for kunstnere, intellektuelle og politikere, og de spilte således en viktig rolle i datidens offentlige liv. På disse bevertningsstedene diskuterte man nyheter, vitenskap, politikk og litteratur, leste aviser og spilte sjakk. Foruten kaffe kunne man få servert kakao og te samt finere kaker og iskrem. Særlig var kaffehusene i London berømte. Til de nordiske land kom kaffehusene først på begynnelsen av 1700-tallet, og de spiller en viss rolle som nyhet i enkelte av Holbergs komedier.

Omkring 1830 overtar det franske ordet café som betegnelse på slike bevertningssteder. Tidlig på 1800-tallet begynte også bakere og konditorer å servere kaffe, og disse stedene (konditoriene) ble av mange oppfattet som kvinnenes alternativ til de mer maskulint pregede kafeene. På en del av de finere kafeene i de større byene ble det på slutten av 1800-tallet også vanlig med musikkunderholdning. Kafeene beholdt sin posisjon som møtested for kunstnere og intellektuelle på 1800-tallet og utover på 1900-tallet. Spesielt berømte var bohem- eller kunstnerkafeene i Paris. I Oslo var tidligere Theatercaféen og Grand Café de mest kjente kunstnerkafeene.

I Norge i etterkrigstiden har ordet kafé også kommet til å betegne svært enkle og rimelige spisesteder, f.eks. omtales ofte veikroer eller kafeteriaer med selvbetjening som kafeer. I 1980-årene skjedde det imidlertid her i landet en oppblomstring av kafé-kulturen i dens mer opprinnelige form, da en rekke kafeer med et forsøksvis urbant og kontinentalt tilsnitt dukket opp i de større byene. Se også kaffebar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.