Theatercaféen er en av Norges mest kjente kafeer, og et stamsted for Kristianiabohemen.
Theatercafeen
Av /SCANPIX.

Artikkelstart

Kafé, bevertningssted der det blir servert kaffe, te, øl eller andre drikker, smørbrød og annen enkel mat. På norsk brukes ordet også i betydningen mindre eller enklere restaurant.

Faktaboks

Etymologi
av fransk, egentlig kalt ‘kaffehus’
Også kjent som

café

Historikk

I sin opprinnelige form er en kafé et sted hvor det blir servert kaffe, men ikke alkoholholdige drikker, det vil si et kaffelokale eller kaffehus (på engelsk coffee house). Kaffehus som selskapelig møtested har sin opprinnelse i muslimske områder hvor alkohol er forbudt.

De første europeiske kaffehusene er kjent fra siste halvdel av 1500-tallet. På 1600-tallet spredte kaffehus-kulturen seg utover i Europa, og den fikk en blomstringstid på 1700-tallet. Kaffehusene var populære samlingssteder for kunstnere, intellektuelle og politikere, og de spilte således en viktig rolle i datidens offentlige liv. På disse bevertningsstedene diskuterte man nyheter, vitenskap, politikk og litteratur, leste aviser og spilte sjakk. Foruten kaffe kunne man få servert kakao og te, samt finere kaker og iskrem. Særlig var kaffehusene i London berømte.

Til de nordiske landene kom kaffehusene først på begynnelsen av 1700-tallet, og de spiller en viss rolle som nyhet i enkelte av Holbergs komedier. Omkring 1830 overtar det franske ordet café som betegnelse på slike bevertningssteder.

Tidlig på 1800-tallet begynte også bakere og konditorer å servere kaffe, og konditoriene ble av mange oppfattet som kvinnenes alternativ til de mer maskulint pregede kafeene. På en del av de finere kafeene i de større byene ble det på slutten av 1800-tallet også vanlig med musikkunderholdning. Kafeene beholdt sin posisjon som møtested for kunstnere og intellektuelle på 1800-tallet og utover på 1900-tallet. Spesielt berømte var bohem- eller kunstnerkafeene i Paris. I Oslo var tidligere Theatercaféen og Grand Café de mest kjente kunstnerkafeene.

I Norge i etterkrigstiden har ordet kafé også kommet til å betegne svært enkle og rimelige spisesteder, for eksempel ble veikroer eller kafeteriaer med selvbetjening ofte omtalt som kafeer. I 1980-årene skjedde det imidlertid en oppblomstring av kafé-kulturen i dens mer opprinnelige form, da en rekke kafeer med et forsøksvis urbant og kontinentalt tilsnitt dukket opp i de større byene. Dette har senere blitt vanlig over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg