Hva folk velger til middag, avhenger ofte av geografi. Mange innvandrere velger middagsretter med opprinnelse fra hjemlandet, men menyvalget kommer like mye an på norske forhold. Mange strøk av landet har sine egne tradisjonsretter, som knapt nok spises andre steder.
Generelt spiser folk mer fisk langs kysten på Sørlandet, Vestlandet og nordover, enn på Østlandet, men her er det variasjoner. I Møre og Romsdal og Nord-Norge spiser man for eksempel mye klippfisk, som nesten ikke spises på Sørlandet. Og på Sørlandet spiser man mye makrell, som nesten ikke spises i Nord-Norge, da fisken ifølge den lokale folketroen spiser lik.
Ellers handler det mye om lokale spesialiteter, som elghakk i Innlandet, komle i Rogaland, bacalao i Møre og Romsdal, sodd i Trøndelag, stekte torsketunger i Nordland og bidos i Finnmark.
I dag er flere av de geografiske middags-skillelinjene visket ut, ettersom mange tar med seg mattradisjonene når man flytter fra et sted i landet til et annet. På 1950-tallet var for eksempel pinnekjøtt en lokal rett som utelukkende ble servert på Vestlandet, men i dag har denne retten spredd seg over hele landet og er den nest vanligste middagen på julaften. Utflyttede vestlendinger er nok mye av grunnen til dette.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.