kulturminner i norsk kraftproduksjon

Kulturminner i norsk kraftproduksjon, KINK, var et samarbeidsprosjekt mellom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Energi Norge, Statkraft, Norsk Hydro og Riksantikvaren, som hadde som formål å fremskaffe og systematisere informasjon og dokumentasjon om norske vannkraftverk som, hver på sin måte, er kulturhistorisk verdifulle (kulturminner) i nasjonalt perspektiv, og som er representative for historiske faser i vannkraftutbyggingen.

Prosjektet skulle bidra til en større historisk bevissthet om våre kraftverk, og gi økt forutsigbarhet i forvaltningen av kraftverkene, noe som vil være nyttig når planer og søknader om endringer for eksisterende kraftverk skal utarbeides, behandles og avgjøres.

Her i Store norske leksikon finnes omtale av alle større kraftverk som er bygget i Norge siden vannkraftutbyggingen tok til mot slutten av 1800-tallet. Nedenfor finnes lenker til de verkene som i henhold til KINK-prosjektet er vurdert til å være bevaringsverdige kulturminner.

For de som vil vite mer anbefales boken Kulturminner i norsk kraftproduksjon, utgitt av Norges vassdrags- og energidirektorat i 2006. I denne finnes en bred omtale av alle sider av norsk vannkraftutbygging som er behandlet i prosjektet; utbygging, forvaltning, arkitektur, historikk, teknisk utførelse osv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.