Kykkelsrud kraftverk er et vannkraftverk/ elvekraftverk i Glommavassdraget i Askim kommune, Østfold.

Kraftverket er en av de eldste kraftstasjonene i Norge. Første byggetrinn ble satt i drift i 1903. Hafslund ASA, som i lang tid eide kraftverket, overtok det fra Schuckert & Co i 1910. Det ble da suksessivt utvidet og ombygd, og det siste av i alt 12 aggregater ble satt i drift i 1948. Mot slutten av 1980-årene ble de 9 eldste aggregatene tatt ut av drift.

Kraftverket har i dag 3 franscisturbiner som utnytter en fallhøyde på 20 meter. Samlet installert effekt er 22,5 MW og midlere årsproduksjon på 35 GWh. Etter at fellesanlegget Kykkelsrud-Fossumfoss kraftverk ble satt i drift i 1964 benyttes gamle Kykkelsrud kraftverk bare som flomkraftverk.

Kykkelsrud-Fossumfoss kraftverk (også kalt Kykkelsrud II), utnytter i tillegg fallet i den ovenforliggende Fossumfoss. Denne stasjonen ble utbygd i to trinn; 1964 og 1985. Den har en installert effekt på190 MW, og en midlere årsproduksjon på 1140 GWh.

I 1997 var Kykkelsrud kraftverk utpekt som Askim kommunes kulturminne i kulturminneåret. Men også i nasjonal sammenheng er Kykkelsrud regnet som et av kulturminnene i norsk kraftproduksjon, ikke minst fordi det var en stor og viktig utbygging tidlig på 1900-tallet og fordi flere av de opprinnelige aggregatene fortsatt er i bruk.

Navnet Kykkelsrud uttales i dialekt kjikkelsu. Første ledd er Ketjul, en sideform til mannsnavnet Ketil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.