Kykkelsrud kraftverk er et vannkraftverk/ elvekraftverkAskim kommune, Østfold. Glommavassdraget

Kykkelsrud kraftverk er en av de eldste kraftstasjonene i Norge. Første byggetrinn ble satt i drift 1903. Hafslund ASA, som også i dag eier kraftverket, overtok det fra Schuckert & Co i 1910. Det ble da suksessivt utvidet og ombygd, og det siste av i alt 12 aggregater ble satt i drift 1948. Mot slutten av 1980-årene ble de 9 eldste aggregatene tatt ut av drift.

Kraftverket har i dag 3 franscisturbiner som utnytter en fallhøyde på 20 meter. Samlet installert effekt er 22,5 MW og midlere årsproduksjon på 35 GWh. Etter at fellesanlegget Kykkelsrud-Fossumfoss kraftverk ble satt i drift i 1964 benyttes gamle Kykkelsrud kraftverk bare som flomkraftverk.

Kykkelsrud-Fossumfoss kraftverk (også kalt Kykkelsrud II), utnytter i tillegg fallet i den ovenforliggende Fossumfoss. Denne stasjonen ble utbygd i to trinn; 1964 og 1985. Den har en installert effekt på190 MW, og en midlere årsproduksjon på 1140 GWh

I 1997 var Kykkelsrud kraftverk utpekt som Askim kommunes kulturminne i kulturminneåret. Men også i nasjonal sammenheng er Kykkelsrud regnet som et av kulturminnene i norsk kraftproduksjon, ikke minst fordi det var en stor og viktig utbygging tidlig på 1900-tallet og fordi flere av de opprinnelige aggregatene fortsatt er i bruk.

Navnet Kykkelsrud uttales i dialekt kjikkelsu. Første ledd er Ketjul, en sideform til mannsnavnet Ketil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.