Solbergfoss I kraftverk, i Glommavassdraget er et vannkraftverk/elvekraftverk i Askim kommune, Østfold

Kraftutbyggingen på strekningen Mørkfoss–Solbergfoss var et felles prosjekt mellom Oslo kommune og staten og omfattet utnyttelse av fem opprinnelige fossefall på strekningen. Damanlegget består av en 45 meter høy gravitasjonsdam og utbyggingen var i sin tid regnet som et gigantisk prosjekt. Kraftverket har 13 francisturbiner som arbeider med fallhøyder på fra 11 til 21,5 meter. Samlet installasjon er 108 MW og årsproduksjon cirka 350 GWh.

Da kraftverket ble satt i drift i 1924 var seks aggregater montert, de øvrige sju ble montert og satt i drift etter hvert, slik at hele utbyggingen av stasjonen var fullført i 1959.

Etter at Solbergfoss II ble bygd i 1985 kjøres Solbergfoss I lite på vinterstid da den nye stasjonen har kapasitet til å ta unna normal vannføring og har bedre utnyttelse av vannet, men med en slukeevne i full drift på 680 m³/s er Solbergfoss I god å ty til i flomperioder.

Solbergfoss kraftverk I ligger i dagen fem kilometer nedenfor utløpet av Glomma i innsjøen Øyeren. Stasjonsbygningen er tegnet av arkitekt Bredo Greve. Kraftverkene i Solbergfoss regnes med blant kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

Eier er E-CO Vannkraft, et heleid datterselskap av E-CO Energi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.