Hol kraftverk, omfatter 3 vannkraftverk som alle ligger i Holselva, Hallingdal, Buskerud. De 2 øverste kraftverkene ligger i Hol kommune mens det nederste ligger i Ål kommune. Utbyggingen ble igangsatt av Oslo Lysverker (senere Oslo Energi) i begynnelsen av 1940-årene og pågikk til 1958. Eier i dag er E-CO Vannkraft.

utnytter øvre del av elvene VotnaUrunda og Holselva. Fra inntaket i Stolsvatn (Votna) utnyttes en brutto fallhøyde på 406 meter, og fra Strandevatn (Urunda) en fallhøyde på 380 meter ned til Høvsfjorden. De fire francisturbinene har en samlet ytelse på 190 MWMidlere årsproduksjon 727 GWh (etter oppgradering med bl.a. nytt turbinhjul og generator i 2010). Stasjonen ligger i dagen ved riksveg 50 ved Ruud i Hol kommune. Stasjonen har vært i drift siden 1949.

Byggingen av Hol I ble et viktig bidrag til landets og spesielt hovedstadens elektrisitetsforsyning like etter krigen. Dette er en av flere grunner til at stasjonen regnes som et kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

utnytter det videre fallet i Holselva nedenfor Hol I og fallet i Djupedalsfossen mellom Høvsfjorden og Holsfjorden. Til sammen en brutto fallhøyde på 48 meter. Francisturbinen har en maksimal ytelse på 28 MW og midlere årsproduksjon er 95 GWh. Stasjonen ligger i Djupedal, i fjellet sør for den opprinnelige fossen. Stasjonen ble satt i drift i 1957.

utnytter Holselva i fallet mellom Holsfjorden og Strandefjorden. Brutto fallhøyde er 98 meter. Da reguleringshøyden i Holsfjorden er bare 0,75 meter må stasjonen regnes som et rent elvekraftverk. Stasjonen har 2 like francisturbiner som til sammen yter 60 MW. Midlere årsproduksjon 228 GWh. Stasjonen ligger i fjellet ved riksveg 7 ved Kleivi i Ål kommune. Stasjonen ble satt i drift i 1958.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.