Faktaboks

Norges vassdrags- og energidirektorat
NVE
Offisielt navn
NORGES VASSDRAGS- OG ENERGIDIREKTORAT (NVE)
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Kjetil Lund
Logo
Logo
Av .
NVE
Norges vassdrags- og energidirektorat har hovedsete i Oslo.
NVE
Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er et direktorat under Olje- og energidepartementet med ansvar for å forvalte vannressursene og de fornybare energiressursene i Norge.

NVE skal sikre en samfunnsmessig helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vassdragene, fremme rasjonell kraftomsetning, kostnadseffektive energisystemer og effektiv energibruk. Direktoratet leder den nasjonale kraftforsyningsberedskapen, er nasjonal faginstitusjon for hydrologi og har en sentral rolle i beredskapen mot skred-, flom- og vassdragsulykker. NVE har siden begynnelsen av 1980-årene hatt et samarbeid med NORAD om faglig bistand til utviklingslandene.

Etaten, som hadde Per Sanderud som direktør (2011–2018), er fra 2018 ledet av Kjetil Lund, har hovedkontor i Oslo og regionkontor i Tønsberg, Hamar, Førde, Trondheim og Narvik. NVE hadde per 2019 cirka 600 ansatte.

Historikk

Forløperen for NVE var Kanalvesenet, som ble eget direktorat i 1847 og hadde røtter tilbake til en Canal-Direction fra 1804. Kanalvesenet var statens kompetanseorgan for bruk av vassdragene til ferdsel, fløting og industri. Vassdrags-og kraftforsyningsspørsmål ble første gang samlet ved opprettelsen av Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen i 1921.

Fra 1960 til 1986 bestod NVE av fire direktorater og var faginstans for statens omfattende engasjement i forvaltning av vassdragene, samordningen av kraftutbyggingen og i direkte utbygging for industri og alminnelig forsyning. I 1986 ble bygging og drift av statens kraftverk og ledninger skilt ut som forvaltningsbedriften Statkraft, som i 1991 ble omdannet til to statsforetak, Statkraft SF og Statnett SF.

Fra 1991 ble NVE omdannet til ett felles direktorat for vassdrags- og energispørsmål. NVE hadde fram til 2019 seks avdelinger: Hydrologi, Skred og vassdrag, Energi, Elmarkedstilsynet, Konsesjon samt Tilsyn og beredskap. Direktoratet hadde i perioden 1986–1998 navnet Norges vassdrags- og energiverk.

I nyere tid har NVE fått økte oppgaver relatert til klimatilpasninger (forebygge flom/skred), restaurering av vassdrag og konsesjonsbehandling av vindkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Norges vassdrags- og energidirektorat
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.130 Offentlig administrasjon tilknyttet næringsvirksomhet og arbeidsmarked

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg