Norges vassdrags- og energidirektorat

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er et direktorat under Olje- og energidepartementet med ansvar for å forvalte vann- og energiressursene i Norge. NVE skal sikre en samfunnsmessig helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vassdragene, fremme rasjonell kraftomsetning, kostnadseffektive energisystemer og effektiv energibruk. Direktoratet leder den nasjonale kraftforsyningsberedskapen, er nasjonal faginstitusjon for hydrologi og har en sentral rolle i beredskapen mot flom- og vassdragsulykker. NVE har siden begynnelsen av 1980-årene hatt et samarbeid med NORAD om faglig bistand til utviklingslandene.

Etaten, som fra 2018 er ledet av Kjetil Lund, har hovedkontor i Oslo og regionkontor i Tønsberg, Hamar, Førde, Trondheim og Narvik. NVE har per 2012 cirka 570 ansatte.

Forløperen for NVE var Kanalvesenet som ble eget direktorat i 1847 og hadde røtter tilbake til en Canal-Direction fra 1804. Kanalvesenet var statens kompetanseorgan for bruk av vassdragene til ferdsel, fløting og industri. Vassdrags-og kraftforsyningsspørsmål ble første gang samlet ved opprettelsen av Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen i 1921. Fra 1960 til 1986 bestod NVE av fire direktorater og var faginstans for statens omfattende engasjement i forvaltning av vassdragene, samordningen av kraftutbyggingen og i direkte utbygging for industri og alminnelig forsyning. I 1986 ble bygging og drift av statens kraftverk og ledninger skilt ut som forvaltningsbedriften Statkraft, som i 1991 ble omdannet til to statsforetak, Statkraft SF og Statnett SF.

Fra 1991 ble NVE omdannet til ett felles direktorat for vassdrags- og energispørsmål. NVE har seks avdelinger: Hydrologi, Skred og vassdrag, Energi, Elmarkedstilsynet, Konsesjon samt Tilsyn og beredskap. Direktoratet hadde i perioden 1986–1998 navnet Norges vassdrags- og energiverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.