Braskereidfoss kraftverk er et elvekraftverk i Våler kommune i Hedmark. Vassdraget er Glomma, og kraftverket utnytter fallet i Braskereidfossen. Kraftverket har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverket utnytter en fallhøyde på 9,5 meter, fra den oppdemte inntaksdammen rett overfor kraftverket. Det er installert én rørturbin, Norges største, med en ytelse på 21 MW. Midlere årsproduksjon er 130 GWh. Kraftverket ligger ca. 25 km sør for Elverum sentrum.

Kraftstasjonen er bygd sammen med reguleringsanlegget, som består av en betongdam og en fyllingsdam. Betongdammen har tre store flomluker (segmentluker), én dykket segmentluke, én fløtningsluke, og dessuten fisketrapp. Konsesjonen tillater at overvannet reguleres inntil én meter så lenge vannføringen i elva er mindre enn 500 m³/s. Braskereidfoss kraftverk har et nedbørsfelt på 15 860 km² og et årstilsig på 7848 m³. Rørturbinens maksimale slukeevne er 270 m³/s.

Braskereidfoss kraftverk ble satt i drift i 1978. Eier er Eidsiva Energi Vannkraft, som er et datterselskap av Eidsiva Energi AS.

Braskereidfoss kraftverk har status som et av kulturminnene i norsk kraftproduksjon. Begrunnelsen for dette er at kraftverket er tidstypisk for utformingen av elvekraftverk med lave fall på 1970-tallet. Kraftverket har Norges største rørturbin og ellers er det gjort bruk av representativ teknologi fra den tiden. Stasjonens arkitektur og materialbruk, samt tilpasning til landskapet er også typisk for elvekraftverk fra denne tidsperioden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.