Bøylefoss kraftverk

Bøylefoss kraftverk i Froland, Aust-Agder. Bilde fra 2016.
Bøylefoss kraftverk
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bøylefoss kraftverk er et elvekraftverk i Froland kommune i Agder. Kraftverket ligger i Nidelva, i nedre del av Arendalsvassdraget. Kraftverket har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Fra inntaket i Haugsjåvatnet (88 moh.) fører to tunneler på 1600 meter vannet fram til fordelingsbassengene ovenfor stasjonen. Derfra ledes vannet i fire rørgater de siste 200 metrene ned til turbinene. Stasjonen er bygget ut i takt med de utvidede reguleringene, og er derfor bestykket med åtte francisturbiner av forskjellig størrelse og type; fem horisontale og tre vertikale. Fallhøyden er 62 meter og slukeevnen 125 m³/s. Installert effekt er 65 MW og midlere årsproduksjon cirka 400 GWh.

Bøylefoss kraftverk ble bygget i årene 1911–1913, og la dermed grunnlaget for den store industriutbyggingen i Eydehamn. Arkitekt for kraftstasjonen var Thorvald Astrup.

Kraftverket eies av det private selskapet Arendals Fossekompani ASA. Fallrettighetene ble ervervet allerede i 1896 og er dermed ikke konsesjonsbelagt.

Kulturminne

Bøylefoss kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon.

Begrunnelsen for dette er blant annet at Bøylefoss var en stor utbygging for sin tid, og at kraftverket la grunnlaget for betydelig industriutbygging i Arendalsområdet. Utbyggingen fant sted tidlig på 1900-tallet med utelukkende norsk kapital. Det er et elvekraftverk med lang vannvei fra inntak til kraftstasjon, i motsetning til det vanlige som er inntak og stasjon på samme sted. Arkitekturen er særegen, og både kraftstasjon og dam har vært svært godt vedlikeholdt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg