Bøylefoss kraftverk, vannkraftverkFroland kommune, Aust-Agder. Kraftverket ligger ved Nidelva, i nedre del av Arendalsvassdraget.

Fra inntaket i Haugsjåvatnet (88 moh.) fører to tunneler på 1600 meter vannet fram til fordelingsbassengene ovenfor stasjonen. Derfra ledes vannet i 4 rørgater de siste 200 metrene ned til turbinene. Stasjonen er bygget ut i takt med de utvidede reguleringene, og er derfor bestykket med 8 francisturbiner av forskjellig størrelse og type; 5 horisontale og 3 vertikale. Fallhøyden er 62 meter og slukeevnen 125 m³/sek. Installert effekt er 65 MW og midlere årsproduksjon 388 GWh.

Bøylefoss kraftverk ble bygget i årene 1911-1913, samtidig med den store industriutbyggingen i Eydehamn. Kraftverket eies av det private selskapet Arendals Fossekompani ASAFallrettighetene ble ervervet allerede i 1896 og er dermed ikke konsesjonsbelagt.

Det er mange grunner til at dette kraftverket er regnet med blant kulturminnene i norsk kraftproduksjon, bl.a. at det var en stor utbygging for sin tid og at det la grunnlaget for industriutbygging i Arendalsområdet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.