Bøylefoss kraftverk, vannkraftverkFroland kommune, Aust-Agder. Kraftverket ligger ved Nidelva, i nedre del av Arendalsvassdraget.

Fra inntaket i Haugsjåvatnet (88 moh.) fører to tunneler på 1600 meter vannet fram til fordelingsbassengene ovenfor stasjonen. Derfra ledes vannet i 4 rørgater de siste 200 metrene ned til turbinene. Stasjonen er bygget ut i takt med de utvidede reguleringene, og er derfor bestykket med 8 francisturbiner av forskjellig størrelse og type; 5 horisontale og 3 vertikale. Fallhøyden er 62 meter og slukeevnen 125 m³/sek. Installert effekt er 65 MW og midlere årsproduksjon 388 GWh.

Bøylefoss kraftverk ble bygget i årene 1911-1913, samtidig med den store industriutbyggingen i Eydehamn. Kraftverket eies av det private selskapet Arendals Fossekompani ASAFallrettighetene ble ervervet allerede i 1896 og er dermed ikke konsesjonsbelagt.

Det er mange grunner til at dette kraftverket er regnet med blant kulturminnene i norsk kraftproduksjon, bl.a. at det var en stor utbygging for sin tid og at det la grunnlaget for industriutbygging i Arendalsområdet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.