Nomeland kraftverk

Nomeland kraftverk i Iveland kommune, Aust-Agder.
.

Artikkelstart

Nomeland kraftverk er et elvekraftverk i Iveland kommune, Agder. Stasjonen ligger i Otravassdraget, og har status som et av kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

Nomeland kraftverk utnytter et fall på 20,4 meter fra Nomelandsdammen (116,4 meter over havet). Arbeidet med utbyggingen startet allerede i 1916, og det første aggregatet ble satt i drift i 1920. De to neste kom i 1922 og det siste i 1994. Stasjonen er bestykket med fire francisturbiner, som til sammen har en maksimal ytelse på 28 MW fra generatorene. Midlere årsproduksjon er 170 GWh.

Inntaksdammen, som ligger like ovenfor stasjonen, er en betongdam med to valseluker. Demningen er omkring 100 meter lang og har en største høyde på 28 meter. Kraftstasjonsbygningen er vakkert utført i betong og stein, forseggjort både utvendig og innvendig. Stasjonen gjennomgikk en omfattende rehabilitering og oppussing i begynnelsen av 1990-årene.

Nomeland kraftverk ligger på østsiden av Otra, cirka 24 kilometer nord for Kristiansand. Kraftverket eies av Agder Energi Produksjon AS, som er et datterselskap av Agder Energi AS.

Kulturminne

Nomeland kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner i norsk kraftproduksjon. Dette ble begrunnet med at kraftverket er typisk for elvekraftverk fra 1920-årene med konsentrert utbygging og kort vannvei. Stasjonsbygningen ligger helt ved foten av dammen, som er en stor massivdam i betong med luker, overløp, isløp og tømmerløp. Opprinnelige løfteanordninger for lukene er fortsatt operative.

Den store og monumentale stasjonsbygningen har fine detaljer både utvendig og innvendig. Arkitekten var Thorvald Astrup. Tre store horisontale aggregat fra tidlig 1920-tall står side om side med et moderne vertikalt aggregat fra 1994. En del gamle instrumenter er intakte og kan brukes fremdeles.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg