Skjerka kraftverk er et vannkraftverk i Åseral kommune i Vest-Agder. Kraftverket ligger i Mandalsvassdraget og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Det «nye» Skjerka kraftverk ble satt i drift i 1997. Stasjonen utnytter en fallhøyde på 346 meter fra Øvre Skjerkevatn (672–592 moh.). Hovedmagasin er Nåvatn (628–592 moh.), som er demmet opp sammen med Åstølvatnet og Svartevatnet. Stasjonen har én francisturbin som har en maksimal ytelse på 98 MW og er årlig middelproduksjon612 GWh.

Stasjonen fra 1997 erstattet den eldre stasjonen fra 1932 (81 MW, 492 GWh), som utnyttet de samme vannressursene. Denne var bestykket med tre peltonturbiner, hver på 9 MW og tre francisturbiner, hver på 18 MW. Den eldre stasjonen kjøres fortsatt i perioder med særlig stor vanntilgang.

Den økte produksjonen i den nye stasjonen skyldes reduksjon av falltapet i tunneler og tilløpsrør, samt at turbinen i den nye utnytter seks meter større fallhøyde.

Som en helhet er kraftanlegget gitt vern som kulturminne i norsk kraftproduksjon. Noe av begrunnelsen for dette er at den viser kontinuiteten i utbyggingen, med gammel kraftstasjon i dagen og ny i fjellhall, dessuten med de opprinnelige aggregatene, samt at to turbintyper befinner seg i samme stasjon og utnytter det samme fallet. Francisturbin utviklet for så stor fallhøyde var noe nytt på den tiden, og denne ble regnet som et pionerarbeid av produsenten, som var Kværner. Reguleringene er omfattende og preget av mange demninger, både enbuedam og flerbuedammer.

Skjerka kraftverk eies av Agder Energi produksjon AS, som er et datterselskap av Agder Energi AS.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.