Hakavik kraftverk

Kraftverket utnytter et fall på 389 meter fra Øksne til Eikeren.

Hakavik kraftverk er et vannkraftverk i Øvre Eiker kommune i Buskerud. Kraftverket ligger i Numedalsvassdraget og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverket utnytter et fall på 389 meter fra Øksne til Eikeren. Øksnevanndammen (413–403 moh.) er en betong-gravitasjonsdam. Det overføres også vann fra Hajeren i Kongsberg kommune. Det er installert fire like aggregat med vertikale Pelton-turbiner, hver på 3,5 MW, hvorav to er i drift og to er tatt ut av drift. Midlere årsproduksjon er 21 GWh.

Nytt aggregat i 2019

Fra 2019 monteres et nytt aggregat som erstatning for de to som inntil nå har vært i drift. Det er en horisontal Pelton-turbin, med en ytelse på 4,9 MW. For å gi plass for det nye aggregatet demonteres det opprinnelige aggregat 4.

Produserer jernbanestrøm

Hakavik er sammen med Kjosfoss landets eneste kraftverk som kun produserer strøm direkte til jernbanefrekvens; 16 2/3 Hz enfaset vekselstrøm. Generatorene har en merkespenning på 5,5 kV, turtall 333,33 omdreininger per minutt. Spenningen opptransformeres og overføres på et spenningsnivå på 55 kV, og transformeres ned til 16 kV ved forsyning til togets kontaktledning.

Kraftstasjonsbygningen er monumental og er beholdt nærmest uendret slik den ble bygget i 1920-årene. Kraftverket ble satt i drift i 1922 for å forsyne Drammenbanen. Eier er Statkraft.

Kulturminne

Hakavik kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon, blant annet på bakgrunn av:

  • Stasjonen er den største i Norge utelukkende bygget for å levere jernbanestrøm med frekvens 16 2/3 Hz.
  • Den har de opprinnelige aggregater og transformatorer intakt.
  • Både når det gjelder bygningsmessig utførelse, maskinutrustning og elektroteknkk er den representativ for sin tid.
  • Arkitekturen på stasjonsbygningen er storslagen, slik kraftverksbygg gjerne var på den tiden.
  • Samfunnet som ble etablert i og med byggingen av kraftverket – med tilhørende boliger, dokumenterer både den teknologiske og samfunnsmessige betydningen kraftverket har hatt.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg