Hakavik kraftverk

Kraftverket utnytter et fall på 389 meter fra Øksne til Eikeren.

Artikkelstart

Hakavik kraftverk er et vannkraftverk i Øvre Eiker kommune i Buskerud. Kraftverket ligger i Numedalsvassdraget og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverket utnytter et fall på 389 meter fra Øksne til Eikeren. Øksnevanndammen (413–403 meter over havet) er en betong-gravitasjonsdam. Det overføres også vann fra Hajeren i Kongsberg kommune. Opprinnelig var det installert fire like aggregat med vertikale Pelton-turbiner, hver på 3,5 MW. Disse er nå tatt ut av drift.

Nytt aggregat i 2019

I 2019 ble det montert et nytt aggregat som erstatning for de gamle aggregatene. Det er en horisontal Peltonturbin, med en ytelse på 4,9 MW. For å gi plass for det nye aggregatet ble det opprinnelige aggregat fire demontert. Årsproduksjonen er cirka 21 GWh.

Produserer jernbanestrøm

Hakavik er sammen med Kjosfoss landets eneste kraftverk som kun produserer strøm direkte til jernbanefrekvens; 16 2/3 Hz enfaset vekselstrøm. Spenningen opptransformeres og overføres på et høyere spenningsnivå, før den igjen transformeres ned til 16 kV ved forsyning til togets kontaktledning.

Kraftstasjonsbygningen er monumental og er beholdt nærmest uendret slik den ble bygget i 1920-årene. Kraftverket ble satt i drift i 1922 for å forsyne Drammenbanen. Nytt aggregat i 2019. Eier er Statkraft.

Kulturminne

Hakavik kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon, blant annet på bakgrunn av:

  • Stasjonen er den største i Norge utelukkende bygget for å levere jernbanestrøm med frekvens 16 2/3 Hz.
  • Den har tre av de opprinnelige aggregatene og transformatorer intakt.
  • Både når det gjelder bygningsmessig utførelse, maskinutrustning og elektroteknkk er den representativ for sin tid.
  • Arkitekturen på stasjonsbygningen er storslagen, slik kraftverksbygg gjerne var på den tiden.
  • Samfunnet som ble etablert i og med byggingen av kraftverket – med tilhørende boliger, dokumenterer både den teknologiske og samfunnsmessige betydningen kraftverket har hatt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg