Nore kraftverk, består av de to vannkraftverkene Nore I og Nore II i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Numedalsvassdraget (Numedalslågen). Kraftverkene utnytter magasinene Tunnhovdfjorden (736–718 moh.) og Pålsbufjorden (750–727 moh.). Kraftverkene ble bygget av NVE Statskraftverkene og eies i dag av Statkraft.

som ligger øverst i vassdraget, utnytter en fallhøyde på 363 m fra inntaket i Tunnhovdmagasinet og ned til Rødberg i Numedal. Den er bestykket med 8 doble peltonturbiner på horisontal aksel. Installert effekt er 206 MW og midlere årsproduksjon 1137 GWh. De første aggregater satt i drift i 1928, ferdig utbygget i 1955.

utnytter et fall på 100 m fra Rødbergdammen (utløpet av Nore I) til Norefjorden (265 moh.). De 2 francis-aggregatene har til sammen en installert effekt på 63 MW og en midlere årsproduksjon på 314 GWh. Idriftsatt i 1946/47.

I årene etter unionsoppløsningen og frem til etter den første verdenskrig ble Nore-prosjektet og lignende saker behandlet i Stortinget en rekke ganger i forbindelse med statens kjøp av fallrettigheter, og statens rolle og engasjement i kraftutbygging og elektrifisering av landet. De første bevilgninger til Nore-utbyggingen kom over statsbudsjettet i 1917, de første aggregater ble satt i drift i mars 1928. Nore I var i sin tid et meget stort kraftprosjekt. Nore II ble påbegynt under krigen og fullført 1946.

På grunn av nedgangstidene i landet etter at Nore I kom i produksjon, ble det vanskelig å få solgt all kraften, og spørsmålet om salg av Nore I-stasjonen og andre kraftstasjoner som staten var medeier i, ble fremlagt. Økningen i kraftforbruket ut gjennom tredveårene og under krigen 1940–45 gjorde at spørsmålet bortfalt. Statens engasjement i utbygging av store kraftprosjekter startet med utbyggingen i Nore.

1996 ble rørgaten bestående av de åtte trykkrørene som opprinnelig var lagt i dagen, av sikkerhetshensyn erstattet av en trykksjakt utsprengt i fjell. Begge stasjonene er fremdeles i full drift, noe som illustrerer vannkraftens meget lange økonomiske levetid. Et nytt kraftverk skal bygges inn i fjellet bak eksisterende kraftverksbygning, og adkomstportalen blir plassert like øst for dagens kraftverk.

Stasjonsbygningen for Nore I ble utformet i ny-klassisistisk stil av arkitektene Carl Buch og Lorentz Harboe Ree. Den er dobbelt så lang som det kongelige slott i Oslo og gitt en utforming som illustrerer den betydning slike anlegg ble tillagt i sin tid. Nore I er fredet som et av kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.