Rånåsfoss I, i drift siden 1922, ligger ved Glomma 8 km nord for Sørumsand i Sørum kommune, Akershus.

av Wikimedia/Lars Biørn-Hansen. fri

To elvekraftverk i GlommaSørum kommune, Akershus. Før utbygging var Rånåsfossen som et 1,5 km langt elvestryk å regne. Utbyggingen av den første stasjonen startet i 1918 med bygging av inntaksdam; en 45 m lang valseluke og to sektorluker med lengde 50 m. Sistnevnte luker var den gang Europas største i sitt slag. Den første kraftstasjonen, Rånåsfoss kraftverk I, var i drift 1922-2014. Fullt utbygd fikk den 6 horisontale francisturbiner med doble løpehjul i åpen kum, som med en fallhøyde på 12,7 m yter til sammen 54 MW, med en årsproduksjon på omkring 220 GWh.

Den store stasjonsbygningen til Rånåsfoss I er bygd i en monumental stil. Arkitekt var Thorvald Astrup. Men det er ikke bare arkitekturen som gjør at Rånåsfoss regnes med blant kulturminnene i norsk kraftproduksjon, også teknologisk sett var den forut for sin tid. I dag huser bygningen også et kraftverks-museum og Energiforum. Dette er mye besøkt av skoleklasser og andre interesserte.

Etter at det første kraftverket hadde vært i drift i nesten 60 år ble det bygget et nytt kraftverk på den andre siden av fossen, en ren parallellutbygging uten at den gamle dammen ble endret. Denne nye stasjonen, Rånåsfoss kraftverk II, ble satt i drift i 1983. Bestykket med en vertikal kaplanturbin med en løpehjulsdiameter på hele 7,4 m og en samlet vekt av aksling med rotor og turbinhjul på 450 tonn, yter aggregatet 45 MW. Dette aggregatet har høy virkningsgrad over et stort reguleringsområde og brukes derfor til regulering, mens aggregatene i den gamle stasjonen kjører på en fast innstilt last som gir best mulig totalvirkningsgrad. Samlet årsproduksjon i de to kraftstasjonene er omkring 510 GWh. Eier av Rånåsfoss I og II er Akershus Energi.

Dammen på Rånåsfoss er også forsynt med eget tømmerløp (tømmerfløting) og laksetrapp. Flomavledningsevnen gjennom dammen er ca. 4400 m³/s.

Vegg i vegg med den gamle maskinsalen installeres nå seks nye aggregater, som vil være i full drift fra 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.