Rånåsfoss I, i drift siden 1922, ligger ved Glomma 8 km nord for Sørumsand i Sørum kommune, Akershus.

av Wikimedia/Lars Biørn-Hansen. fri

Rånåsfoss kraftverk er to elvekraftverk i GlommaSørum kommune, Akershus. Før utbygging var Rånåsfossen som et 1,5 km langt elvestryk å regne. Utbyggingen av den første stasjonen startet i 1918 med bygging av inntaksdam, en 45 meter lang valseluke og to sektorluker med lengde 50 meter. Sistnevnte luker var den gang Europas største i sitt slag. 

Dammen på Rånåsfoss er også forsynt med eget tømmerløp (tømmerfløting) og laksetrapp. Flomavledningsevnen gjennom damlukene er ca. 4400 m³/s.

Rånåsfoss I, var i drift fra 1922 til 2014. Fullt utbygd hadde stasjonen 6 horisontale francisturbiner med doble løpehjul i åpen kum, som med en fallhøyde på 12,5 meter hadde en ytelse på til sammen 54 MWÅrsproduksjon var på omkring 220 GWh.

Den store stasjonsbygningen til Rånåsfoss I er bygd i en monumental stil. Arkitekt var Thorvald Astrup. Men det er ikke bare arkitekturen som gjør at Rånåsfoss regnes med blant kulturminnene i norsk kraftproduksjon, også teknologisk sett var den forut for sin tid. I dag huser bygningen et kraftverks-museum og informasjonssenteret Energiforum. Dette er mye besøkt av skoleklasser og andre interesserte.

I 1983, nesten 60 år etter at den første stasjonen var tatt i bruk, ble det bygget et nytt kraftverk på den andre siden av fossen. Dette var en ren parallellutbygging, uten at den opprinnelige dammen ble endret. Denne stasjonen er bestykket med en vertikal kaplanturbin med en løpehjulsdiameter på hele 7,4 meter. Samlet vekt av aksling med rotor og turbinhjul er på 450 tonn. Slukeevne ved full produksjon er 400 m³/s. Aggregatet har en maksimal ytelse på 44 MW og midlere årsproduksjon er ca. 280 GWh.

Vegg i vegg med maskinsalen på gamle Rånåsfoss I er Rånåsfoss III bygget i årene 2010-2016. Den nye stasjonen har 6 aggregater, som den gamle, men har en ytelse på 81 MW og en midlere årsproduksjon på ca. 280 GWh. Det betyr en økning i virkningsgraden på 5,3 prosent i forhold til den gamle stasjonen. Fallhøyden er den samme, men turbintypen i den nye er kaplan. Denne turbintypen har høy virkningsgrad over et stort reguleringsområde, noe som bidrar til bedre utnyttelse av vannet. Maksimal slukeevne gjennom turbin er 750 m³/s.

Eier av Rånåsfoss kraftverk er Akershus Energi as.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.