Dalsfos kraftverk, eller Dalsfoss kraftverk, er et elvekraftverk i Kragerø kommune, Telemark. Kragerøvassdraget. Kraftverket har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Dalsfos kraftverket er det øverste en serie på fem kraftverk nederst i Lundereidelva. Kraftverket er i prinsippet et elvekraftverk, men etter som Toke reguleres mellom 60 og 56 meter over havet for alle kraftverkene i vassdraget, kommer dette også Dalsfos til gode. Magasinvolumet i Tokevatnet er på 150 millioner kubikkmeter.

Kraftstasjonen ligger rett nedenfor demningen i Lundereidelva og henter vann fra dammen gjennom fem glideluker i tre. Fallhøyden er 21 meter. Det eldste aggregatet er fra 1907, da stasjonen ble satt i drift, mens de to andre er fra 1958. Alle turbiner er av typen horisontal Francis. Samlet ytelse er på 5,7 MW, med en årsproduksjon på cirka 32 GWh.

Begrunnelsen for status som kulturminne er at hele kraftanlegget er godt bevart og tilnærmet uforandret siden det ble bygd, og på den måten en god representant for de små elvekraftverkene som ble bygd like etter år 1900. Selve demningen er spesiell ved at den er kledd i granitt. Stasjonen har mye opprinnelig utstyr. Spesiell arkitektur bygd i jugendstil med bindingsverk. Helheten med boliger og adkomst (hengebro) er også ett av argumentene for kulturminnestatus.

Eier er Skagerak Kraft, et datterselskap av Skagerak Energi AS.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.