Dalsfos kraftverk

Dalfos kraftverk, Kragerø, Telemark. Stasjonsbygning fra 1906 i jugendstil med bindingsverk.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Dalsfos kraftverk, eller Dalsfoss kraftverk, er et elvekraftverk i Kragerø kommune, Telemark. Kraftverket ligger i Kragerøvassdraget og har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Dalsfos kraftverk er det øverste en serie på fem kraftverk nederst i Lundereidelva. Kraftverket er i prinsippet et elvekraftverk, men etter som Toke reguleres mellom 60 og 56 meter over havet for alle kraftverkene i vassdraget, kommer dette også Dalsfos til gode. Magasinvolumet i Tokevatnet er på 150 millioner kubikkmeter.

Kraftstasjonen ligger rett nedenfor demningen i Lundereidelva og henter vann fra dammen gjennom fem glideluker i tre. Fallhøyden er 22 meter. Det eldste aggregatet er fra 1907, da stasjonen ble satt i drift, mens de to andre er fra 1958. Alle turbiner er av typen horisontal Francis. Samlet ytelse er på 6,4 MW, med en årsproduksjon på cirka 31 GWh.

Det eldste aggregatet ble stoppet høsten 2021.

Eier er Skagerak Kraft, som er et datterselskap av Skagerak Energi AS.

Kulturminne

Dalsfos kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon. Flere forhold gjorde at kraftverket kom med på denne listen. For det første er kraftanlegget godt bevart og tilnærmet uforandret siden det ble bygd, og på den måten en god representant for de små elvekraftverkene som ble bygd like etter år 1900. Videre er selve demningen er spesiell ved at den er kledd i granitt. Stasjonen har mye opprinnelig utstyr, og har spesiell arkitektur bygd i jugendstil med bindingsverk. Helheten med boliger og adkomst (hengebro) er også ett av argumentene for kulturminnestatus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg