Øvre og Nedre Fiskumfoss er to elvekraftverkGrong kommuneNord-TrøndelagNamsenvassdraget.

Det eldste og største av dem, Nedre Fiskumfoss, utnytter et fall på 34,3 meter. Det er bestykket med tre vertikale francisturbiner, hver med en ytelse på 13,5 MW, midlere årsproduksjon 266 GWh. Utbyggingen av Nedre Fiskumfoss ble satt i gang i 1941, men på grunn av krigen ble ikke det første aggregatet satt i drift før i 1946. De to neste aggregatene ble faset inn henholdsvis i 1950 og 1957.

Ca. 2 km ovenfor Nedre Fiskumfoss ligger Øvre Fiskumfoss. Med en fallhøyde på 6,7 meter har dette en maksimal ytelse på 7,0 MW og en midlere årsproduksjon på 49 GWh. Dette ble satt i drift i 1976.

Ovenforliggende nedbørsfelt dekker ca. 3300 km². Dimensjonerende flomavledningskapasitet over inntaksdammene er 2950 m³/s, tilsvarende tusenårsflom. Det er ellers bygd laksetrapp, som gjør at laksen nå går ca. 10 km lenger opp i vassdraget enn før utbyggingen.Utbygger og eier er Nord-Trøndelag elektrisitetsverk.

Nedre Fiskumfoss regnes med blant kulturminnene i norsk kraftproduksjon. Noen av grunnene til dette er at kraftstasjonen er typisk for etterkrigstidens elvekraftverk, dens arkitektur og aggregater, dammens labyrintoverløp, laksetrappene og lakseakvariet. Se Namsen Lakseakvarium.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.