Longerak kraftverk i Bygland kommune, Aust-Agder

av NVE. CC BY SA 3.0

Longerak kraftverk er et vannkraftverk i grenda Longerak i Bygland kommune i Aust-Agder. Longerakselva, som er en sideelv til Otravassdraget. Kraftverket har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverket utnytter en fallhøyde på 300 meter, fra inntaket i Longeraksvatnet (598-594 moh.). Stasjonen utnytter bare en del av mulig fallhøyde, ved at vannet etter å ha passert turbinene føres tilbake til elva, som deretter renner ut i Byglandsfjorden. Stasjonen er bestykket med tre horisontale Pelton-aggregater. Samlet ytelse er cirka 1,5 MW og midlere årsproduksjon 7 GWh.

Med et magasinvolum på 12,5 mill. m³ og et gjennomsnittlig årlig tilsig på nesten 17 mill. m³ har kraftverket en utmerket reguleringsevne.

Det var Staten som i 1914-16 bygde kraftverket, først og fremst for å forsyne Landeskogen tuberkulosesanatorium med strøm, men noe ble også levert til alminnelig forsyning. I dag eies og driftes kraftverket av Agder Energi. Selve kraftstasjonen ligger oppe i dalsiden øst for Byglandsfjorden.

En vektig grunn til at kraftverket har oppnådd status som kulturminne er den særegne arkitekturen og beliggenheten, som av mange beskrives som "et eventyrslottet i skogen". En annen grunn er det spesielle ved at Staten bygde kraftverket for å ­skaffe elektrisitet til et sanatorium. Kraftverket drives fortsatt med de opprinnelige turbinene fra 1914-15. Kontinuitet, ved at den ene av de opprinnelige generatoren er blitt omviklet, men fortsatt opererer med den opprinnelige likestrøms magnetiseringsmaskinen. Dette er nå en sjelden løsning. De to siste generatorene ble skiftet ut i 1981 og og 1982.

NVE om Longerak kraftverk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.