Faktaboks

Longerak kraftverk

Langerak kraftverk

Longerak kraftverk i Bygland kommune, Aust-Agder
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Longerak kraftverk er et vannkraftverk i grenda Longerak i Bygland kommune i Aust-Agder. Longerakselva er en sideelv til Otravassdraget. Kraftverket har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Kraftverket utnytter en fallhøyde på 300 meter, fra inntaket i Longeraksvatnet (598–594 meter over havet). Stasjonen utnytter bare en del av mulig fallhøyde, ved at vannet etter å ha passert turbinene føres tilbake til elva, som deretter renner ut i Byglandsfjorden. Stasjonen er bestykket med tre horisontale Pelton-aggregater. Samlet ytelse er cirka 1,5 MW og midlere årsproduksjon 7 GWh.

Med et magasinvolum på 12,5 mill. m³ og et gjennomsnittlig årlig tilsig på nesten 17 mill. m³ har kraftverket en utmerket reguleringsevne.

Historie og eierskap

Det var Staten som i 1914–1916 bygde kraftverket, først og fremst for å forsyne Landeskogen tuberkulose-sanatorium med strøm, men noe ble også levert til alminnelig forsyning. I dag eies og driftes kraftverket av Agder Energi. Selve kraftstasjonen ligger oppe i dalsiden øst for Byglandsfjorden.

Kulturminne

Longerak kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon.

En vektig grunn til at kraftverket har oppnådd status som kulturminne er den særegne arkitekturen og beliggenheten, som av mange beskrives som «et eventyrslott i skogen». En annen grunn er det spesielle ved at Staten bygde kraftverket for å skaffe elektrisitet til et sanatorium.

Kraftverket har også kontinuitet gjennom en lang periode. Det drives fortsatt med de opprinnelige turbinene fra 1914–1915. Den ene av de opprinnelige generatoren er blitt omviklet, men fortsatt opererer med den opprinnelige likestrøms magnetiseringsmaskinen, noe som nå er en sjelden løsning. De to siste generatorene ble skiftet ut i 1981 og og 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg