Hammeren kraftverk

Hammeren kraftverk i Maridalen var Norges nest største kraftstasjon i 1900.
Av /Scanpix.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Hammeren kraftverk er et vannkraftverk i Oslo, beliggende i dagen ved Maridalshammeren i Skjersjøelva, like ovenfor dennes utløp i Maridalsvannet. Kraftverket ble satt i drift i 1900, og er dermed et av de eldste kraftverk som fortsatt er i produksjon. Kraftverket har status som kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

Inntaket er i Skjersjøen (258 moh.), som via naturlige tilløp får vann fra flere større innsjøer i Nordmarka og dessuten fra Øyungen (283 moh.), i den østre grenen av vassdraget. Nedslagsfeltet er på ca. 154 km² og magasinkapasiteten 78 mill. m³.

Byggingen av stasjonen ble satt i gang i 1898 og den kom i drift fra 1900. Kraftstasjonen hadde opprinnelig seks aggregater med en samlet ytelse på 2,5 MW, men disse ble i 1927 erstattet av ett aggregat på 5 MW. Midlere årsproduksjon er på 16 GWh. Brutto fallhøyde er 108 meter som utnyttes i en francisturbin med horisontal aksel.

Stasjonen ble bygget av Christiania Elektricitetsværk. Den eies og driftes i dag av E-CO Vannkraft AS, som er et datterselskap av E-CO Energi AS. Hammeren kraftverk er det eneste vannkraftverket innenfor Oslo kommunes grenser.

Kulturminne

Hammeren kraftverk er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon. Dette begrunnes med:

  • Kraftverket er et av de eldste i Norge, og det eldste som fortsatt er i drift.
  • Arkitekturen, både i helhet og detaljer.
  • Stasjonen er godt vedlikeholdt og har mye opprinnelig utstyr.
  • Mange av reguleringsmagasinene og dammene er eldre enn selve kraftverket og er gode eksempler på tidligere tiders dambygging.
  • Restaureringen beviser hvordan eldre byggverk kunne tas i bruk for nye formål.
  • De arkitekttegnede husene i tilknytning til kraftverket bidrar til den kulturhistoriske verdien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg